TEL AVIV – Mesiášsky syndróm prepadajúci návštevníkov Jeruzalema je psychiatrom dobre známy jav. Tel Aviv, považovaný doteraz za prístav svetskosti a kozmopolitizmu, zrejme už nie je tým, čo býval. Tridsaťjedenročný prisťahovalec z Ruska s blond vlasmi, v sandáloch vysedáva na telavivskom trhovisku presvedčený o tom, že je mesiášom, napísala agentúra AFP. „Pred 14 mesiacmi som bol chlap ako ostatní, potom ma ale v Betleheme uštipol had a odvtedy vidím Boha," hovorí a popisuje svoju smrť a zmŕtvychvstanie. Tento telavivský mesiáš sa už stal miestnou postavičkou. Oblasťou je ho pôsobnosti je miesto v susedstve tunajších žobrákov a nezamestnaných. Pre okoloidúcich má ale naliehavú výzvu - majú počítať s tým, že apokalypsa nastane v roku 2012.

O 60 kilometrov ďalej na východ by si ho nikto ani nevšimol. V Jeruzaleme je totiž bežné, že pod ťarchou dojmov prepadajú návštevníci svätého mesta halucináciám a premietajú sa do biblických postáv. „Rozvinie sa u nich psychóza alebo hystéria," hovorí znalec jeruzalemských syndrómov psychiater G. Kac. Najčastejšie vraj postihuje protestantov a medzi nimi zase tých z malých dedín v Amerike alebo Škandinávii. Pochádzajú väčšinou z veľmi pobožných rodín a pred návštevou Svätej zeme necestovali nikam inam. Príznaky netrvajú dlho. „Späť k rozumu ich po niekoľkých dňoch väčšinou privedie malá dávka upokojujúcich liekov," dodal Kac.

Telavivský mesiáš sa vydáva striedavo za Ježiša a Mojžiša. Jeho inšpiráciou sú mystické židovské texty a kabala. Vyzýva k súcitu a predpovedá apokalypsu na rok 2012, pričom pochopenia sa mu nedostáva. „Ľudia ma nenávidia, niektorí ma hryzú, pľujú na mňa a chcú ma zabiť. Keď ste mesiášom, musíte sa na to pripraviť," hovorí. Slávny je od leta, keď bolo uverejnené video zachytávajúce na neho útok urasteného muža v tričku s Dávidovou hviezdou. „Nezranil ma, ochránil ma Boh. Teraz je mi jedno, či ma znovu zbije," hovorí mesiáš.

I keď ho nenasledujú zástupy, stúpencov predsa len má. Vedľa neho postáva blondína schovaná za slnečnými okuliarmi, jeho tretia priateľka za necelý rok. Tú prvú rodičia násilím naložili do auta a odišli s ňou. Cez Facebook potom exmesiáša obvinila, že podvádza svoje obdivovateľky a že mu ide len o sex. Tú druhú zase poslali späť do rodného Moldavska, lebo jej vypršalo vízum. „Príde čas, a je už blízko, keď pre vás bude príliš neskoro na to, aby ste uverili, že to je skutočný Kristus, náš spasiteľ," odkázala e-mailom.