VATIKÁN/ŠVAJČIARSKO – Situácia vo svete v oblasti náboženskej slobody sa zhoršuje. Toto alarmujúce varovanie vyslovil minulý týždeň v Ženeve Mons. Silvano Maria Tomasi počas zasadnutia Rady pre ľudské práva. Stály pozorovateľ Svätej stolice pri inštitúciách OSN v Ženeve povedal, že približne dve miliardy 200 miliónov veriacich znáša príkoria a útlak pre náboženské presvedčenie. Okrem toho od roku 2003 do roku 2010 teroristické útoky proti kresťanom v Afrike, na Blízkom východe a v Ázii vzrástli na 309 %, zatiaľ čo na Západe sa šíri kultúra, ktorá má tendenciu čoraz väčšmi marginalizovať tých, čo veria v Krista.

„Pozornosť médií sa sústreďuje predovšetkým na výnimočné prípady týkajúce sa kresťanskej menšiny alebo iných náboženských menšín v rozvojových krajinách, pretože v týchto situáciách je násilie zjavné, dramatické. Avšak problém sa neobmedzuje na rozvojové krajiny; aj v západných štátoch, vo veľkých bohatých krajinách je tendencia, ktorá vedie k privatizácii náboženstva a jeho kultúrnemu odmietaniu a niekedy dokonca aj k otvorenému nepriateľstvu voči uplatňovaniu práva na slobodu presvedčenia, na slobodu vierovyznania. Keď ide o verejnú sféru, neprijíma sa ochotne, alebo je dokonca úplne odmietané, akoby náboženské presvedčenie nemalo čo povedať v tejto oblasti," hovorí Mons. Tomasi.

Na otázku, čo sa dá urobiť pre zdolanie tejto tendencie západnej kultúry, stály pozorovateľ Svätej stolice v rozhovore pre Vatikánsky rozhlas poznamenal: „Prvým krokom je zameranie pozornosti na bežný spôsob spolunažívania, ktorý sa musí vyznačovať vzájomným rešpektom a schopnosťou prijímať rozdiely, ktoré existujú. Pritom je životne dôležitá úloha médií, vzdelávanie na školách, školské učebnice musia viesť k pestovaniu zmyslu pre vzájomné akceptovanie a nie k nenávisti voči iným skupinám. To isté platí pre televíziu, rozhlasové správy, pre noviny, v tom zmysle, aké informácie rozširujú, aby sa predišlo manipulácii ľudí pre politické výhody. Nakoniec sa musíme silnejšie zasadiť za výraznejšiu sociálnu spravodlivosť, za odstránenie extrémnej chudoby, a to napomáhaním pokroku a zabezpečením práva, aby sa všetci ľudia mohli podieľať na riadení verejného života. Musíme vytvoriť správne prostredie pre slobodu náboženského vyznania."