MOSKVA – Ruský podnikateľ rozbieha výskumný projekt s názvom Avatar, ktorým chce dosiahnuť večný život. Dmitrij Ickov si podľa jeho slov najal sto vedcov, ktorí majú v priebehu desiatich rokov umožniť ľuďom nesmrteľnosť. Ich úlohou je vložiť ľudskú myseľ do robotov a neskôr do holografického tela. Momentálne do svojho tímu hľadá ďalšie posily.

Výskum Avatar dostal svoj názov podľa filmu Jamesa Camerona zasadenom do budúcnosti. V ňom môže človek prežiť na fiktívnej planéte Pandora až po vytvorení jeho genetického dvojníka - Avatara, ktorý sa môže ovládať psychikou oddelenou od ľudského tela. „Ďalšou snahou vedy bude vytvoriť pre ľudí nové telo," uviedol Ickov na konferencii Global Future 2045. Podľa neho výskum prináša nádej najmä pre postihnutých ľudí a ľudí na pokraji smrti. „Tento projekt je cestou k nesmrteľnosti. Človek s dokonalým Avatarom môže ostať súčasťou spoločnosti. Ľudia nechcú zomrieť," povedal Ickov. „Chápem, že toto je pre vedcov veľkou výzvou. Ale ja verím v niečo, čo voláte ‚americký sen‘. Ak do niečoho vložíte všetku svoju energiu a čas, môže sa to stať skutočnosťou," vyhlásil.

Podnikateľ túži po chirurgickej „transplantácii" ľudského vedomia do robotického tela, neskôr ju tam chce vložiť bez operácie. V ďalšej fáze sa pokúsi o vytvorenie umelého ľudského mozgu, ktorý bude akýmsi počítačovým zariadením, do ktorého bude možné umiestniť ľudskú myseľ. Podnikateľ neváhal vysloviť ani svoj posledný, mimoriadne ambiciózny cieľ - vložiť myseľ do holografického tela. „Hologramy majú veľa výhod. Môžete chodiť cez steny, pohybovať sa rýchlosťou svetla. Pamätáte si Obi-Wanov hologram zo Star Wars? To bolo niečo úžasné," vysvetlil svoje vízie.

Ickov chce spolupracovať s americkou agentúrou pre vývoj nových vojenských technológií DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency). Tá už skúma spôsoby, akými by vojaci mohli svojou mysľou ovládať androidov, ktorí na bojisku nahradia ľudí. Tento projekt sa takisto volá Avatar. Informácie pochádzajú z webovej stránky www.dailymail.co.uk.