KÁTHMANDU – Slovenská žena známa pod menom Mariči, ktorú však miestne noviny identifikovali ako Zuzanu Takácsovú a podľa našich informácií pochádza z Košíc, strávila tri mesiace v zajatí sekty sústredenej okolo Rama Bahadura Bomjana, o ktorom jeho prívrženci tvrdia, že je reinkarnáciou Budhu. V rukách fanatikov prežila skutočné peklo. Keď ju našli, mala všetky známky mučenia. Podľa informácií The Himalayan Times bola žena v zúboženom stave, jej telo pokrývalo množstvo modrín a mala zlomenú ruku.

„Plakala až do úplného vyčerpania, keď rozprávala, ako ju mučili. Povedala, že sa cítila, ako keby bola na prahu smrti," hovorí o stretnutí s Marichi miestny obyvateľ, ktorý sa o ňu staral po oslobodení. Podľa polície Slovenku spolu s ďalšou ženou, o osude ktorej nie je nič známe, držali v nádrži v jame v džungli na juhu Nepálu. Za Bomjanom pritom išla dobrovoľne. Dňa 28. decembra opustila hotel, v ktorom bývala, a odišla do džungle, aby našla Meditujúceho chlapca. Jeho ľudia však Marichi zrejme obvinili z čarodejníctva a uväznili ju v jame. Keď sa o nezvestnú ženu začala zaujímať polícia, vrátili ju späť do hotela. „Z ničoho nič sa objavil chlap na motorke, vyhodil ju a zmizol," povedal majiteľ hotela Krishna Lama.

Zuzana Takácsová prišla do Nepálu pred dvoma rokmi. Ostala však dlhšie, než jej umožňovali pobyt v krajine ročné víza. Polícia ju začala hľadať, keď majiteľ hotela poslal jej doklady na imigračný úrad. Momentálne je žena v imigračnej väzbe v hlavnom meste Nepálu Káthmandu. Polícia nepúšťa za ňou žiadne médiá, avšak ani sama Zuzana nechce s nikým hovoriť. Slovenský konzulárny pracovník zo zastupiteľského úradu v indickom Dillí a aj honorárny konzul v Nepále sú s ňou v kontakte rovnako ako s miestnymi úradmi. „Situáciu riešime v spolupráci s konzulom Českej republiky, keďže je naša občianka aj držiteľkou českého pasu. Podnikáme kroky potrebné na zabezpečenie finančných prostriedkov na jej návrat na Slovensko," uviedol hovorca rezortu zahraničných vecí Ľuboš Schwarzbacher.

Podľa zdrojov The Himalayan Times sa žena chce čo najskôr vrátiť do vlasti. Požiadala ľudí z okolia, aby jej pomohli vyzbierať 50-tisíc nepálskych rupií, čo je asi 460 eur. Podľa iných informácií by chcela ostať v Nepále a venovať sa budhistickej viere. Paradoxne doteraz nepovedala ani pol zlého slova o svojich mučiteľoch a zvlášť nie o Bomjanovi. Tradiční budhisti ho považujú za šarlatána, keďže podľa nich Budha dosiahol nirvánu a už sa nemôže do nikoho prevteliť.