TEHERÁN - Vystrelil si z imáma a teraz nad ním šiitský ajatolláh vyniesol rozsudok smrti. Tridsaťjedenročného iránskeho repera Šahina Nadžáfího, ktorý z nemeckého exilu dlhodobo kritizuje pomery vo svojej rodnej krajine, možno čaká podobný osud ako Salmana Rushdieho. Spisovateľovi Salmanovi Rushdiemu náboženská fatva zničila život na dvadsať rokov. Teraz podobnému osudu čelí reper Šahin Nadžáfí, ktorý z Iránu utiekol do Nemecka. Ako informovala televízia Al-Arabíja, deväťdesiatdvaročný šiitský ajatolláh Safi Golpajegání v iránskom meste Qom nad reperom vyniesol rozsudok smrti. „Keď niečo vytváram, nikdy nepremýšľam o dôsledkoch. Mal som už skôr podobnú pieseň Mahdí a na tú nikto nereagoval," povedal reper pre Radio Free Europe.

 

Odpadlík od viery


Ajatolláha popudila Nadžáfího posledná pieseň Naghí, ktorá zosmiešňuje rovnomenného šiitského imáma. Podľa al-Arabíje už jeden z iránskych prorežimových webov odštartoval online kampaň, ktorá repera označila za heretika a volá po jeho odstránení. Ajatolláh pritom repera vyhlásil „iba" za odpadlíka od viery - lenže za to je v Iráne trest smrti. „Vyzývame moslimov a šiitov, aby repera našli a poslali ho do pekiel," odkazujú imámovi priaznivci. Nadžáfí naposledy repoval 15. apríla v Düsseldorfe, teraz bude musieť vystupovanie na verejnosti prehodnotiť. Webové stránky Shia-Online ponúkajú odmenu 100-tisíc dolárov tomu, kto Nadžáfího zavraždí. Peniaze vraj vyplatí nemenovaná arabská krajina v Perzskom zálive, uviedla RFE.

 

Prsia a dúhová vlajka


Pieseň Naghí síce oslovuje imáma Naghí, ale inak je pretkaná odkazmi na ajatolláha Chameneího, imáma Aliho, ale aj iránskych športovcov, viagru či poprsie tamojšej herečky. Vzhľadom na žáner sa, pochopiteľne, nevyhýba ani vulgaritám. Na Youtube pieseň sprevádza obrázok, ktorý pripomína čiastočne vršok mešity, ale väčšmi skôr ženský prs - namiesto bradavky z neho však trčí dúhová vlajka, medzinárodný symbol gay komunity. „Naghí, prisahám na tvoj zmysel pre humor, na tento exil, ktorý je ti taký vzdialený, a na veľký mužský životodarný orgán, ktorý je medzi nami vztýčený," repuje Nadžáfí. „Prisahám na podobizeň imáma z papiera a na dieťa, ktoré volalo slávu Aliho už v lone matky."

Tridsaťjedenročný Nadžáfí sa do Nemecka musel z Iránu presťahovať po tom, čo so svojou undergroundovou kapelou začal komentovať politické dianie v krajine. Dlhodobo kritizuje iránsku teokraciu, chudobu, sexizmus, ale i cenzúru, nútenú detskú prácu či popravy. Podľa izraelského servera Yediot Achronot využíva reper poetické a literárne prvky. Jeho hudba má podtext niekedy politický a inokedy až filozofický.