Internet je na svete sotva dve, tri desaťročia a už sa v súvislosti s ním stanovujú rôzne ťažké diagnózy. Vraví sa o pohltení virtuálnym svetom, chorobnej závislosti, zlom vplyve. A naozaj, niečo na tom bude. Dnešná generácia trávi čoraz viac času na sociálnych sieťach a my starší len nechápavo krútime nad tým hlavou a pýtame sa: nebola naša mladosť bez takýchto vymožeností radostnejšia? Nebola zmysluplnejšia a krajšia? Niekto však môže namietnuť, že na vine predsa nie je sám nástroj, ale jeho užívateľ. A v podstate má aj pravdu.

Počet tých, ktorí v pavučinách tejto celosvetovej siete nemilosrdne a každodenne uviaznu, sa rapídne zvyšuje. Bezmyšlienkovito a v honbe za najnovšími informáciami a trendmi surfujú na webe a nechajú sa pritom unášať na vlnách internetu dakde do stratena. Je síce pravda, že v tomto rozbúrenom mori najrozmanitejších poznatkov natrafia aj na tie, ktoré pre nich môžu byť užitočné a podnetné, je ale otázne, ako s nimi naložia a či sa správne v nich zorientujú.

V súčasnosti je totiž veľmi trendové mať svoju webovú stránku. Klasické náboženské sekty tak, ako sme ich poznali z konca minulého storočia, sú pomaly na ústupe. Ich postarší guru jeden po druhom vymierajú a my sme svedkami určitej transformácie súčasnej religiozity. Ku slovu sa dostávajú rôzni podnikavci, ktorí si osvoja určité techniky známe i z oblasti manažmentu, absolvujú niekoľko ezoterických kurzov, na prekvapenie si letmo prelistujú aj čosi z odbornej literatúry a výsledok sa čochvíľa dostaví. Na svete je ďalšia, tentoraz skutočne ojedinelá a zaručene pravá metóda, ktorá vyrieši všetky vaše osobné problémy a odpovie vám aj na tie najzapeklitejšie otázky. A aby sa títo novodobí záchrancovia duší zviditeľnili, milo sa k vám prihovárajú práve zo svojich sofistikovane zaranžovaných stránok.

Takže internet môžeme ľahko vnímať aj ako akýsi pseudonáboženský trh, kde možno naraziť na ponuky najrôznejšieho druhu. A ak o ne bude neustále živý záujem, ak sa ľudia nepoučia a budú sa sýtiť všakovakým duchovným brakom a lacnými gestami falošných samozvaných mesiášov a vychytralých hochštaplerov, nemožno sa potom čudovať, v akom svete to dnes žijeme a k akým hodnotám sa čoraz zreteľnejšie prikláňame.