Hľadanie túžby po spáse a zmysle života priviedlo už mnohých jedincov na krivolaké chodníčky. To, čo však vyznávajú niektoré náboženské sekty, je viac ako len pritiahnuté za vlasy. Ambasáda pre mimozemšťanov, sex s deťmi či incest sú iba jednými z mála nechutných zvyklostí a pravidiel, ktorými sa riadia tie najbizarnejšie.

 

Church of Euthanasia: zachráň planétu a zabi sa!


Podivné spoločenstvo, ktoré vzniklo roku 1995 v Bostone, tvrdí, že jeho cieľom je udržiavať nekontrolovateľne sa množiacu ľudskú populáciu na rozumnej miere vzhľadom na obmedzený priestor na Zemi. A tak si za základné piliere svojej „filozofie" zvolilo potrat, samovraždu, kanibalizmus či análny sex. Kvôli svojim kontroverzným názorom sa často dostáva do sporov s kresťanskými organizáciami či odporcami interrupcií. Sekta však uznáva iba tie činy, pre ktoré sa človek rozhodne dobrovoľne. Nepropaguje vraj vraždy, nedobrovoľnú sterilizáciu ani znásilnenie. Pravdepodobne najviac na seba spoločenstvo upozornilo, keď vypustilo do sveta hudobný klip, v ktorom sa striedajú zábery z tvrdého porna s horiacimi Dvojičkami z 11. septembra 2011.

 

Raeliáni: nech žije UFO


Stúpenci tejto sekty sú presvedčení, že Zem aj prvé ľudské bytosti stvorili elohimovia, teda mimozemské bytosti. Ľudia podľa nich vznikli klonovaním z mimozemšťanov a klonovanie je taktiež nevyhnutný krok k večnému životu. Roku 2003 zverejnili video údajne zachytávajúce klonovanie ľudí, ktoré majú raeliáni uskutočňovať vo svojom sídle Clonaid v Las Vegas. Vodcom sekty založenej už v 70. rokoch je muž, ktorý si hovorí Raël (na snímke, s. 39) a je vraj posledným prorokom vyslaným mimozemskými bytosťami, čiže poslom nekonečna. K jeho osvieteniu a úžasnému precitnutiu malo dôjsť roku 1973, keď stretol v horách mimozemšťana a ten mu počas šiestich dní odhaľoval na palube lietajúceho taniera pravdu o svete.

 

Božie deti: nábor sexom


Ak máte radi sex a orgie najrôznejšieho druhu, ste v dobrej spoločnosti. Učenie Božích detí síce vychádza z Biblie, ale v ich podaní sa Písmo zredukovalo len na pasáže o láske k blížnemu. Členovia žijú v uzavretých komunitách, v ktorých sa sex praktizuje na základe poradovníka. Akékoľvek inštitúcie (vrátane rodiny) sa neuznávajú, takže v praxi súloží každý s každým. Incest, sex s maloletými a dokonca aj deťmi nepredstavuje pre členov sekty žiadny problém. Členom je vštepovaná nenávisť k vlastnej rodine a rodičom, ktorí údajne pochádzajú od Satana. Deti narodené v sekte sú svojim rodičom odobraté a odmalička vychovávané k sexuálnym orgiám. Legendárnym sa stal výrok Davida Berga, zakladateľa sekty: „Ak nemáte radi sex, radšej vystúpte, kým je ešte čas."

 

Ho No Hana: diagnóza z nôh


Rok 1987 bol pre Japonca Hogena Fukunaga úplne výnimočný, pretože práve vtedy sa mu dostalo osvietenia a zistil, že je reinkarnáciou Krista aj Budhu. Z obyčajného elektrikára sa preto razom stal vodca sekty Ho No Hana. Za čias najväčšej slávy sa mu podarilo zhromaždiť okolo seba približne 30-tisíc členov. Všetci mu radi dali deväťsto dolárov za to, že sa im pozrel na chodidlá a nohy a stanovoval z nich odbornú diagnózu a analýzu osobnosti. Keď na nich zistil nejaké ochorenie, ponúkal aj uzdravenie pôsobením pozitívnej energie. Za „zanedbateľných" 18-tisíc dolárov. V roku 2000 bol Fukunaga odsúdený na zaplatenie 1,39 milióna dolárov svojim bývalým nasledovníkom.

 

Imanuelitovia: Syn človeka a Labutia panna


Bizarné sekty samozrejme nevznikajú iba v ďalekých krajoch, ale niekoľko pikantných príkladov sa dá nájsť aj v Česku. Na začiatku deväťdesiatych rokov osvietilo Jána Dvorského (na snímke), ktorý sa nechal premenovať na Parsifala Imanuela a svoju ženu Luciu prekrstil na Labutiu pannu. Spísal knihu Syn človeka, v ktorej predpovedal potopu sveta, trest za nemravný život ľudstva a prirodzene ponúkal záchranu. Podarilo sa mu okolo seba zhromaždiť takmer štyri desiatky ľudí, ktorí na neho ochotne prepísali svoj majetok za to, že ich očistí. To spočívalo v tvrdej diéte pozostávajúcej napríklad z jedného rožka denne a najrôznejších odvarov a slanej vody. Prevrátený biorytmus, podvýživa a psychický nátlak sa na členoch uzavretej komunity začal čoskoro podpisovať, takže tí, čo boli zo sekty vylúčení, neboli schopní začleniť sa bez pomoci späť do normálneho života.

V roku 1995 na Dvorského vydali zatykač a od toho času sa celá rodina skrýva. (V roku 2009 však bolo trestné stíhanie zastavené - pozn. red.) Členom sekty mesiáš odporučil, aby odišli do lesa a „odložili tam svoje telo", lebo nemajú nárok na život.