LONDÝN – Potácajúci sa mladíci aj dievčatá s fľašou piva v ruke vytvárajú cez víkend v niektorých britských mestách pouličný kolorit, ale ani polícia nestačí odviezť všetkých preč, aby vytriezveli. Situáciu začali využívať členovia tzv. moslimských hliadok, ktorí berú poriadok do svojich rúk v duchu islamského práva šaría, upozornil nemecký denník Die Welt. Maskovaní a s kapucňami na hlavách prechádzajú okolo mešít v londýnskych štvrtiach Waltham Forest, Whitechapel a Tower Hamlets a „zbierajú" tých, ktorí „urážajú Alaha" opilstvom a provokatívnym oblečením v spojení s „hriešnymi myšlienkami".

Videá zverejnené webovým magazínom The Commentator prekvapili verejnosť - hliadky v bojovných pózach oznamujú, že presadzujú právo šaría a „čisté" ulice okolo mešít a svojich domov, rytmicky skandujú verše z koránu a varujú: „Tu je moslimská oblasť, zmiznite z blízkosti mešity, alkohol je zakázaný, tu prebieha moslimská kontrola a nestrpíme vaše zvratky!" Dôkazom, že všetko myslia vážne, je záber, ako jednému z chodcov vytrhnú z ruky plechovku s pivom a rozšliapu ju. Ženu v krátkej sukni vykážu z blízkosti mešity, a keď sa bráni, že v Británii majú ženy svoje práva, zaznie odpoveď: »Nám je jedno, či ťa to štve. Nerešpektujeme nikoho, kto nepočúva Boha!«.

Iný záznam ukazuje hliadku, ako strháva reklamu na podprsenky firmy H & M, šliape po nej a na chodníku ju zapáli. To všetko sprevádza slogan: „Moslimovia vzali na seba úlohu otvoriť cestu dobru a zakázať zlo, ktorým sa tieto nahotiny zahaľujú." Rahem Kassam, vydavateľ magazínu The Commentator, Weltu povedal, že hliadky sú výhonky zakázanej islamskej sekty al-Muhajiroun, ktorá ďalej existuje pod iným menom a má styky so salafistickou organizáciou Millatu Ibrahim. Tá je od vlaňajška v Spolkovej republike zakázaná. Podľa Kassama nemožno tieto skupinky zapojiť do serióznych britských moslimských organizácií, iní moslimovia ich označujú za „okrajové záležitosti".

Takýto pohľad na hliadky odmietajú občania, ktorí čelia dennému zastrašovaniu. Poukazujú na starostu štvrte Tower Hamlets Lutfura Rahmana, ktorý podľa nich drží ochrannú ruku nad týmito moslimskými mladíkmi, ktorí nemajú prácu a hľadajú možnosť, ako sa vnútiť okoliu v úlohe ochrancov morálky. Úsilie niektorých moslimských skupín presadzovať vlastné právo si podľa Weltu začína všímať aj londýnska polícia. Je to vraj aj reakcia na obavy mnohých Londýnčanov vyjadrené otázkou „čo z nás bude o 50 rokov".