TOKIO – V Japonsku sa začal súdny proces s Makoto Hiratom (na snímke), bývalým členom japonskej sekty Óm šinrikjó, ktorá roku 1995 spáchala sarínový útok v tokijskom metre. Hirata, ktorý sa vzdal polícii v roku 2011, je však stíhaný za únos a smrť úradníka. Aj napriek tomu, že bol právoplatným členom sekty, nedokázala sa mu súvislosť s útokmi. Polícia ho preto stíha pre iný zločin. Dnes 38-ročný Hirata sa totiž v roku 1995 spolčil s ďalšími členmi sekty Óm šinrikjó a spolu s nimi uniesol brata ženy, ktorá sa snažila zo sekty vystúpiť po tom, čo ju sekta nútila odovzdať jej pôdu. Uneseným bol 68-ročný notár. Hirata ho spolu so svojimi kumpánmi uniesol priamo na jednej z tokijských ulíc a následne ho uväznili v prísne stráženom sídle sekty na úpätí hory Fudži. Tam sa z notára snažili dostať informácie o jeho sestre. Pichali mu kvôli tomu sedatíva. Informácie sa im však nepodarilo získať a unesený muž po predávkovaní zomrel, píše server BBC. Hirata následne dlhých 17 rokov unikal polícii a skrýval sa na neznámom mieste. Až 31. decembra 2011 sa sám vzdal polícii. Bol jedným z troch posledných hľadaných členov sekty. Zvyšných dvoch chytili v júni 2012 a tiež ich čaká súd.

Viac ako rok po tom, čo sa vzdal, Hirata prvýkrát stál pred súdom. V súdnej sieni okrem iného uviedol, že nemal v úmysle notára uniesť. „Pri únose som ani nehral žiadnu významnú úlohu," obhajoval sa Hirata. „Ospravedlňujem sa, že som spôsobil takú bolesť obeti, jej rodine a spoločnosti," dodal.

Podľa informácií japonskej agentúry Kjódó by mal súdny proces trvať asi dva mesiace. V krajnom prípade Hiratovi hrozí aj trest smrti. Niektorí z členov sekty, čo boli už predtým odsúdení na smrť, sa majú na procese s Hiratom zúčastniť ako svedkovia. Kým nebudú všetky súdne procesy so stúpencami sekty uzavreté, japonské úrady odložili ich popravy.

Sekta Óm šinrikjó vedená jogínom Šoko Asaharom vypustila v marci 1995 nervový plyn sarín do tokijského metra, zabila 13 ľudí a ďalších asi 5 500 priotrávila. Jej členovia tak spáchali najhorší teroristický čin v Japonsku od druhej svetovej vojny a vôbec prvý útok svojho druhu na svete vykonaný chemickou zbraňou. Veľa ľudí, ktorí sa nadýchali plynu ochromujúceho nervovú sústavu, dodnes trpia trvalými následkami. Sekta Óm šinrikjó stojí aj za ďalším útokom sarínom. Ten sa odohral v obytnej štvrti mesta Macumoto v strednom Japonsku roku 1994 a vyžiadal si osem mŕtvych. Stúpenci sekty navyše odstraňovali aj jednotlivcov, ktorí im ideovo stáli v ceste.

Vodca sekty Šoko Asahara bol zatknutý dva mesiace po útoku na tokijské metro na úpätí hory Fudži a súd ho poslal na šibenicu, takisto ako ďalších dvanásť jeho kolegov. Po zásahoch japonskej vlády proti členom sekty zmenila organizácia roku 1999 svoj názov na Alef a dnes sa vyhlasuje za umiernené náboženské hnutie. Avšak japonské úrady ich asi 1 500 členov naďalej považujú za hrozbu pre spoločnosť a držia ich pod prísnym dohľadom.