NEW YORK – Mormónski vodcovia po prvýkrát priznali, že zakladateľ ich cirkvi Joseph Smith (na snímke) mal až štyridsať manželiek. Doteraz sa o ňom v Cirkvi Ježiša Krista Svätých neskorších dní hovorilo ako o milujúcom mužovi jedinej manželky Emmy. Laurie Goodsteinová v komentári uverejnenom v denníku The New York Times napísala, že niektoré zo Smithových žien už boli vydaté, jedna mala iba štrnásť rokov.

Goodsteinová vychádzala z materiálov, ktoré teraz na internete publikujú sami príslušníci tejto cirkvi v snahe podať otvorene informácie o svojich predchodcoch. Bežne sa priznávalo, že Smithov nástupca Brigham Young praktizoval polygamiu, keď stúpencov priviedol do Utahu a vybudoval tam s nimi Salt Lake City. O tom, že polygamný bol aj Smith, vraj mnohí z mormónov doteraz nevedeli. „Mne a mnohým ďalším o ňom hovorili, že to bol úplne dokonalý prorok," napísala blogerka Emily Jensenová. Smith podľa publikovaných materiálov zrejme so všetkými manželkami nemal intímny styk, pretože niektoré mu vraj boli zasľúbené pre posmrtný život. Avšak jeho žena Emma tým vraj neznesiteľne trpela.

Cirkev na svoju internetovú stránku za minulý rok umiestnila dvanásť materiálov zaoberajúcich sa témami, za ktoré ju kritizujú. Jeden sa týka napríklad zákazu kázať pre černochov, ktorý bol zrušený roku 1978, iný Smithovho prekladu tabuliek s hieroglyfmi, ktoré vraj našiel a podľa ktorých spísal základnú knihu o učení svojej cirkvi založenej v roku 1830. Medzi materiálmi, ktoré majú odhaliť pravdu, je aj text o „mnohopočetných manželstvách" uzatváraných v ranom období mormónskeho hnutia. Hovorí sa v ňom, že polygamiu nariadil boh a že Smith neochotne prijal toto nariadenie. Potom ale hovoril, že aj Abrahám a ďalší patriarchovia zo Starého zákona mali viac žien a že mormónska cirkev je vlastne „obnovením" tohto raného obdobia.

V eseji sa píše, že Smithove manželky boli vo veku od dvadsať do štyridsať rokov. Helen Mar Kimballovú, ktorá bola dcérou Smithových priateľov, si ale vzal, keď jej do 15. narodenín chýbalo niekoľko mesiacov. Podľa údajne „triezvych odhadov" mal Smith tridsať až štyridsať manželiek. Eruptívnou časťou textu je priznanie, že niektoré z nich už boli vydaté. Emeritný profesor Kolumbijskej univerzity a mormón Richard Bushman vidí v publikovaní týchto faktov „znak zrelosti".

Mormónska cirkev sa pod tlakom vlády v roku 1890 polygamie formálne vzdala, avšak v praxi sa v nej niekoľko rokov pokračovalo. Mnohí z tých, ktorí so zákazom nesúhlasili, založili odpadlícke skupiny. Vodcu jednej z nich Warena Jeffsa roku 2011 odsúdili v Texase za zneužívanie detí. Súčasťou učenia mormónov ale zostalo, že muž, ktorý príde o ženu jej smrťou alebo pri rozvode, sa môže zasnúbiť s ďalšou ženou a po smrti potom bude manželom oboch. Práve to podľa vydavateľky mormónskeho časopisu Kristine Haglundovej trápi silno veriace mormónky. „Cirkev nikdy otvorene nepovedala, že v nebi sa polygamia nepraktizuje, a to silne veriacim ženám prekáža," povedala. Podľa historika Eldera Snowa sa chystá ešte ďalšia esej a bude sa týkať práva žien pôsobiť ako kazateľky.

Eseje vznikajú od roku 2012, ale mnohí mormóni o nich nemajú tušenie. Na domovskej stránke cirkvi sa automaticky neobjavia, treba ich vyhľadávať. Komentár newyorského denníka sa končí oznámením, že medzi mormónmi tiež vzbudilo oveľa väčšiu pozornosť video o spodnej bielizni odporúčanej nosiť pri modlitbe než debata o polygamii.