PEKING – Peking naďalej potláča náboženské slobody. Podľa Americkej komisie pre náboženskú slobodu vo svete Čína zatýka duchovných, a to bez rozdielu viery. Komisia najnovšie odsúdila Peking za zatknutie známeho vodcu budhistickej sekty.

Americká komisia pre náboženskú slobodu vo svete obvinila Peking, že stupňuje útoky proti náboženským skupinám, a to v súvislosti s formálnym zatknutím Wu Ce-chenga, ktorý je známy taktiež ako zenový majster Š‘i Sing-wu. Spoločne s ním je obvinených vyše desať jeho nasledovníkov a hrozí im trest od siedmich rokov väzenia až po doživotie. Čínske úrady ich totiž obžalovali z porušenia tzv. Článku 300, podľa ktorého sa dopúšťa zločinu každý člen podozrivej sekty či tajného spoločenstva. V Číne síce ústava zaručuje slobodu piatim náboženstvám, ale v skutočnosti ich riadi vládnuca komunistická strana. Aj preto nemá Peking napríklad uzatvorené diplomatické styky s Vatikánom a väčšina katolíkov v Čínskej ľudovej republike je tak vlastne členmi takzvanej podzemnej cirkvi.

Wu Ce-cheng má milióny nasledovníkov nielen v Číne, ale i na Taiwane a v ďalších krajinách. Peking ho ale označuje za predstaviteľa kultu diabla, rovnako ako hnutie Falun Gong. Nedávno bol síce po pätnástich rokoch strávených vo väzení, kde bol aj mučený, prepustený člen Falun Gongu Wang Č‘-wen. Pokračuje však zatýkanie kresťanov v provinciách Ša-ansi alebo Chenan.

Americká komisia pre náboženskú slobodu vo svete kritizuje Čínu i za pokračujúci útlak moslimských Ujgurov, kde sú za údajný separatizmus do väzenia posielaní aj islamskí duchovní. Naposledy Ilham Tohdi, ktorý dostal doživotie. A rovnaké je to naďalej i v Tibete. Náboženské slobody si tak na čínskom území užívajú len v Hongkongu.