Podľa najnovšej štúdie sú rastlinné preparáty používané tisícky rokov v Indii a zaznamenávajúce na Západe stúpajúcu popularitu často kontaminované jedovatými kovmi ako olovo, ortuť alebo arzén. Pätina z takmer 200 testovaných prípravkov, ak by sa užívali v predpísanom množstve, obsahuje vysokú hladinu toxických kovov, ktorá prekračuje kalifornské bezpečnostné normy. Štúdiu publikoval Dr. Robert Saper, profesor rodinného lekárstva z Bostonskej univerzity. Zistenia by mali zalarmovať Úrad pre potraviny a lieky, aby zabrzdil rozsiahly neregulovaný trh s tabletkami, rastlinami a práškami klasifikovanými ako výživové doplnky.

Ajurvéda je tradičný indický postup využívajúci holistický prístup k wellness, ktorá na podporu zdravia používa rastlinné lieky, meditáciu a cvičenia. V Indii existuje po boku modernej medicíny s vlastnými sieťami kliník a nemocníc starajúcich sa o milióny pacientov. Do USA a Európy sa rozšírila pri migrácii obyvateľov južnej Ázie a po celom svete ju spopularizovali ľudia ako napríklad autor bestsellerov D. Chopra. V Spojených štátoch sú asi dva tucty ajurvédskych tréningových programov. Prieskum z roku 2002 odhaduje, že 750-tisíc obyvateľov USA používa rastlinné preparáty predávané pod tradičnými indickými názvami, ale i pod predajnejšími značkami ako GlucoRite a EziSlim.

Saper sa začal o doplnky zaujímať v roku 2003 po tom, čo sa objavil na bostonskej pohotovosti jeden Ind so záchvatom. Ukázalo sa, že jeho príčinou bola ajurvédska medicína. Prvú svoju štúdiu uverejnil o rok neskôr. Kúpil 70 ajurvédskych výrobkov dovezených z Indie a zistil, že sa v nich hojne vyskytujú toxické kovy. Bolo to závažné zistenie, lebo väčšina preparátov sa mala brať denne a napomáhať zlepšenie zdravia. Saper tvrdí, že množstvo štúdií dokazuje, že i malé množstvo ortuti v krvi vedie k riziku zvýšeného krvného tlaku, poruche obličiek či zníženiu IQ.

Ajurvédski lekári považujú výskum za panikárenie a tvrdia, že dokázal iba problémy s indickými prípravkami, nie však s americkými. Upozorňujú na to, že v Indii sa veľa týchto kovov úmyselne zmiešava s rastlinami ako súčasť lekárskeho receptu. Tieto metalické zmesi sa však v USA vyskytujú len zriedkavo.

Úrad pre potraviny a lieky nešpecifikoval žiadne limity pre obsah kovov vo výživových doplnkoch a nechal tak na výrobcoch zaistenie bezpečnosti ich výrobkov. Jennifer Riouxová, lekárska antropologička, ktorá vlastní kliniku integrálnej ajurvédy v Chapel Hill, povedala, že výskum zdôraznil potrebu konzultácie spotrebiteľov s ajurvédskymi odborníkmi namiesto kupovania si výrobkov podľa svojvoľného uváženia. (az)