BRAZÍLIA – Brazílska polícia zatkla šéfov sekty, ktorá mala využívať svojich stúpencov ako otrokov a nútiť ich odovzdávať všetok majetok. Ľudia, ktorí sektu viedli, tak získali veľké peniaze, v prepočte vraj takmer trištvrte miliardy českých korún. Teraz im hrozí väzenie za obchodovanie s ľuďmi, zločineckú organizáciu a pranie špinavých peňazí. Niektoré peniaze neboli ani z predaného majetku ľudí. Mnohí z nich sekte odovzdávali aj platobné karty, na ktoré dostávajú sociálne dávky alebo dôchodok. Šéfovia sekty potom z kariet vyberali. Štyroch ľudí polícia zadržala a dala do väzby, dvoch ďalších ešte hľadá. Takmer 50 ďalších ľudí bude polícia predvádzať k výsluchom. Okrem toho už zhabala päť automobilov a ďalší majetok.

Sekta pod menom Ježiš, pravda, ktorá ťa zasiahne či Pravda, ktorá napravuje pôsobila na niekoľkých miestach Brazílie zhruba štyri roky. Dohromady v nej podľa polície bolo okolo 800 ľudí. Tí sa sťahovali na poľnohospodárske usadlosti a tam bez nároku na odmenu pracovali. Všetko robili podľa pokynov duchovných vodcov sekty. Tí svojich verných taktiež prehovárali na to, aby odovzdali všetok majetok s tým, že bude všetko spoločné. Z toho potom kupovali jednak nové statky, farmy, kde mali priaznivci sekty hospodáriť, pre seba ale tiež kupovali luxusné rezidencie a autá z dovozu. To, čo na statkoch priaznivci sekty vyprodukovali, potom predávali, akoby to bola bežná firma či poľnohospodársky podnik.

Keď sa zoradia krajiny podľa počtu veriacich, ktorí sa hlásia k Rímskokatolíckej cirkvi, tak Brazília bude prvá. Na druhej strane by ale bola na čele i v rebríčku krajín, ktoré majú najväčší počet siekt, náboženských spoločností či cirkví. V Brazílii sa sekty často samy nazývajú cirkvi, niektoré vedú samozvaní biskupi, a často vznikajú ako malé náboženské spoločnosti napríklad len v jedinej štvrti či jedinom meste. Niektoré ale získavajú čoraz väčšiu moc.

Ich predstavitelia sa napríklad dostávajú do politiky. V kongrese sú tak desiatky poslancov a senátorov, ktorí sú priaznivcami týchto nových kresťanských spoločností. Vo väčšine brazílskych siekt funguje takzvaný desiatok, teda zvyk, že ľudia odovzdávajú desatinu zárobku. V jednej zo siekt dokonca jej šéf zaviedol inováciu, aby ľudia odovzdávali desiatok nie z toho, čo zarábajú, ale z toho, čo by raz chceli zarábať.

Náboženské spoločnosti sú podozrivé, že s peniazmi priaznivcov nehospodária v ich prospech, ale skôr v prospech šéfov cirkví. Navyše z týchto príjmov neplatia dane. Odhaduje sa, že dohromady sú ich príjmy, prepočítané na české koruny, vo výške niekoľkých desiatok až stoviek miliárd ročne.