SALT LAKE CITY – V americkom Utahu rastie dopyt po trvanlivých potravinách, stanoch alebo baterkách. Stovky miestnych mormónov sa obávajú, že koncom septembra začne ľudstvo trpieť. Špekuluje sa o ďalšej hospodárskej kríze, zemetrasení či o vypuknutí vojny za účasti OSN. Českí mormóni však riziko vylučujú. Nenápadný obchod so sušenými potravinami v mestečku American Fork si na nedostatok zákazníkov rozhodne nesťažuje. Jeho tržby v posledných týždňoch vzrástli o 500 percent. „Je tu cítiť naliehavosť, ako keby sa k niečomu schyľovalo. Možno k finančnej kríze. Veľa ľudí sa zmieňuje o septembri," vykreslil serveru The Salt Lake Tribune manažér obchodu Ricardo Aranda. Rovnaké skúsenosti má aj Jordan Jensen, ktorý vedie v neďalekom Bountifule predajňu s vybavením pre núdzové situácie. Na dračku idú najmä balíky poslednej záchrany, ktoré zákazníkovi zabezpečia, že bez ujmy prežije 72 hodín. „Je takmer nemožné udržať ich na sklade, a to prijímame každý deň novú dodávku," hovorí predavač. Neobvyklému záujmu sa tešia aj stany alebo vreckové baterky. Obavám z blížiacej sa katastrofy podľahli v posledných týždňoch stovky Američanov hlásiacich sa k mormónskemu hnutiu.

Podľa servera Newser ide prevažne o čitateľov vlani vydaných kníh z pera spisovateľky Julie Roweovej, mormónky, ktorá podľa svojich slov prešla klinickou smrťou. Svojim čitateľom teraz vykresľuje apokalyptické zjavenia, ktoré údajne videla. V Utahu preslávenom vysokou koncentráciou mormónov sa z kníh stali bestsellery. Mormónska cirkev sa ale od myšlienok Roweovej dištancovala a upozornila svojich stúpencov, že spisovateľka nehlása oficiálne názory hnutia. Ani to však obavy mnohých Američanov nerozptýlilo. Nie je jasné, čo by sa konkrétne na konci mesiaca malo stať. Obyvatelia Utahu špekulujú o silnom zemetrasení, ktoré by štát malo zasiahnuť krátko po tom, čo sa 28. septembra na oblohe rozžiari krvavočervený Mesiac. Niektorí vravia i o ekonomickej kríze a upozorňujú na prudké oslabenie jüanu, ku ktorému pred časom siahla čínska centrálna banka. Niektorí zákazníci dokonca zvýšený záujem o jedlo, stany a prestavbu pivníc na rodinné protilietadlové kryty zdôvodňujú tým, že sa blíži invázia vojsk OSN. O tej sa v knihách Roweovej nepíše, v jej vidinách ale došlo napríklad na Blízky východ. Píše o „mestách svetla" s množstvom bielych stanov a ľudí skrývajúcich sa v horách.

Hovorkyňa českej odnože Cirkvi Ježiša Krista svätých posledných dní (CJKSPD) Rastislava Gordon-Smithová špekulácie o blížiacej sa katastrofe vyvracia. „Nemáme žiadne varovanie od vedenia alebo kohokoľvek, že by koncom septembra mala prísť nejaká pohroma," povedala iDNES.cz s tým, že aj keby sa blížila apokalypsa, nikto by o tom, samozrejme, vopred nevedel. Zvesti, ktorým zrejme podľahli niektorí jej spoluveriaci v Utahu, podľa nej určite nepochádzajú od samej cirkvi. To, že si stúpenci mormónskeho hnutia vytvárajú zásoby na horšie časy, podľa nej nie je žiadna novinka. „Už šesťdesiat alebo sedemdesiat rokov máme projekt zásob, aby sme v prípade dažďov či niečoho podobného uživili svoju rodinu a pomohli našim susedom," vysvetľuje Gordon-Smithová. Mormóni si zakladajú na sebestačnosti a vzájomnej pomoci. Niektoré rodiny túto myšlienku napĺňajú pestovaním zeleniny, ďalšie majú plnú komoru trvanlivých potravín. K CJKSPD sa na celom svete hlási približne pätnásť miliónov ľudí. V Spojených štátoch je štvrtým najrozšírenejším náboženským hnutím, v Českej republike cirkev eviduje zhruba 2 500 členov.