JAR – V Juhoafrickej republike vznikla náboženská sekta, ktorá uctieva sprej na hubenie hmyzu ako liek proti HIV či rakovine. Samozvaný prorok ho svojim stúpencom strieka do očí. Firma, ktorá liek vyrába, pred nezmyselným a nebezpečným rituálom Afričanov dôrazne varuje.

Duchovný vodca Lethebo Rabalago je podľa BBC presvedčený, že insekticíd predávaný pod značkou Doom dokáže ľudí vyliečiť azda z každého neduhu: od očných infekcií až po rakovinu alebo HIV. V provincii Limpopo na severe krajiny jeho liečiteľské obrady zaujali desiatky ľudí. Pred ich zrakmi sprej strieka stúpencom, vrátane detí, na kožu i do tváre. Rabalago sa podľa sekty skrze prípravok „obracia na démonov, aby vyriešil problémy, ktorým ľudia každý deň čelia, potom ich z tela vyženie a človeka oslobodí". Hoci na sociálnych sieťach a v médiách žne samozvaný prorok najmä posmech, jeho stúpenci mu neváhajú poskytnúť špičkové referencie. „Cítila som bolesti v bedrách. Od chvíle, čo som v januári 2014 porodila, som nezažila menštruáciu. Tiež ma bolelo ucho. Prorok ma postriekal Doomom, ucho sa zahojilo a necítim už žiadnu bolesť," povedala africkému serveru eNCA napríklad Maggie Maleluková.

Pred nebezpečnými obradmi varuje juhoafrická Komisia na ochranu náboženských skupín, pridal sa aj sám výrobca prípravku Doom. „Tieto praktiky považujeme za alarmujúce a veľmi znepokojujúce. Chceme jasne uviesť, že nie je bezpečné striekať ľuďom do tváre Doom ani akýkoľvek iný aerosól," uviedla spoločnosť Tiger Brands. Jej zástupcovia sa údajne snažia kontaktovať Rabalaga a vyzvať ho, aby liečiteľské rituály ihneď zastavil.

Ako upozorňuje BBC, Lethebo Rabalago nie je ani zďaleka jediný duchovný v Juhoafrickej republike, ktorý svojich stúpencov vystavuje podobným rizikám. Pretórijský kazateľ Lesego Daniel ľudí nútil, aby pili benzín. Na jeho pokyn tiež neváhali jesť trávu alebo kvety. Médiá nedávno informovali tiež o jeho žiakovi Penuelovi Mngunim. Ten nechal stúpencov jesť kamene, o ktorých tvrdil, že sa premieňajú na chlieb. Neskôr ich kŕmil i hadmi a potkanmi, zvieratá sa pre zmenu mali transformovať na čokoládu.