BERLÍN / KLADENSKO – Členovia kresťanskej komunity Dvanásť kmeňov, ktorú v Nemecku opakovane vyšetrovali miestne úrady, sa na prelome roka zo spolkovej republiky presťahovali do Česka. Uviedli to nemecké médiá, podľa ktorých tak už v Nemecku nezostáva žiadny člen komunity. Zoskupenie odmieta posielať deti do verejných škôl a používa kontroverzné výchovné metódy, vrátane fyzických trestov, pre čo sa opakovane dostalo do stretu s nemeckými úradmi. V septembri 2013 napríklad štátne orgány odobrali členom komunity štyridsať detí. Vlani v júni zasa súd v juhonemeckom Augsburgu poslal na dva roky do väzenia učiteľku komunity, ktorú usvedčil z týrania zverených žiakov.

Už po zásahu v roku 2013 sa časť komunity presunula do Česka, kde vlastní farmu v Mšeckých Žehroviciach v kladnianskej oblasti. To, že Nemecko chcú definitívne opustiť, avizovali členovia spoločenstva podľa denníka Augsburger Allgemeine už predvlani. Teraz budova bývalého bavorského kláštora Klosterzimmern, ktorú predtým obývali, zíva prázdnotou. Jeden z členov komunity novinárom na otázku iba oznámil, že spoločenstvo je preč. Česká odbočka Dvanástich kmeňov denníku na otázku, či je možné hovoriť s predchádzajúcimi obyvateľmi nemeckého kláštora, odvetila, že to teraz nie je vhodné, ale je možné zavolať ďalší deň. Česko si komunita vybrala už v minulosti preto, lebo tu údajne môže so svojou vierou žiť tak, ako jej členovia chcú. Nemecký denník tiež poznamenáva, že v Česku je možné za určitých podmienok deti vzdelávať doma a rodičom nie je celkom zakázané ich fyzicky trestať.

Komunita vznikla v 70. rokoch minulého storočia v rámci hnutia hippies v USA a jej členovia žijú striktne podľa Biblie v prísne hierarchizovanom spoločenstve. V Nemecku sa jej príslušníci usadili na začiatku 90. rokov a istý čas ich tu bolo až 140. Živia sa pestovaním plodín a chovom hospodárskych zvierat. Deti odmietajú posielať do verejných škôl aj preto, že sa tam vyučuje sexuálna výchova a evolučná teória.