BRNO - Brnianska polícia zatkla 74-ročného duchovného vodcu sekty, ktorý roky týral a zneužíval na temer otrockú prácu päť senioriek. Skupina vychádzala z učenia náboženského zoskupenia Hnutia Grálu. Mužovi hrozí až 12 rokov väzenia. Dôchodca sa situoval do úlohy duchovného vodcu a jeho manželka do pozície kráľovnej. Žili v spoločnej domácnosti s ďalšími piatimi seniorkami. Ženy spočiatku odovzdávali vodcovi dôchodky, nechali sa od neho ako od bylinkára liečiť a mali spoločné duchovné stretnutia. V roku 2000 si však muž nechal na seba s ich súhlasom prepísať ich byty a domy. Následne z nich vytvoril pracovnú čatu. Tím pracoval v Brne na stavbe luxusného trojposchodového domu svojho vodcu. Ženy robili hrubú murársku prácu. Pracovali aj vo vinohrade na juhu Moravy. Dôchodkyne v ňom napríklad dláždili cesty pre traktory.

Niektoré zo žien žili so svojím duchovným vodcom v spoločnej domácnosti takmer 20 rokov. Odopretie jeho príkazov sa trestalo hladovkou, tú však pripomínala aj ich normálna strava. Ženy nepoznali mäso, sýtejšie jedlo nedostávali. Lekári zistili, že tieto osoby sú podvyživené, akoby práve opustili koncentračný tábor.

Polícia prípad objasnila krátko po tom, ako jedna z členiek sekty odmietla uposlúchnuť seniora. Muž ju za to zaviezol na psychiatriu. Práve tam sa seniorka zverila zdravotníkom so svojimi problémami. Podľa policajtov ide o prípad, ktorý bol odhalený už pred dvoma rokmi; teraz sa skončilo vyšetrovanie a obžaloba pôjde na súd.

Sekta, ktorá sa odštiepila z Hnutia Grálu, stojí zrejme aj za tzv. kuřimskou kauzou. Odnož vytvorili ľudia okolo Josefa Škrlu, otca Barbory Škrlovej, alias Aničky. Podľa policajtov však nemajú prípady spolu nič spoločné. Samo náboženské zoskupenie Hnutia Grálu považuje správanie seniora za nenormálne. „Povedal by som, že sa od Hnutia Grálu odchýlili. Považujem toho človeka za psychicky narušeného," povedal Novinkám zemský vedúci Hnutia Grálu Arthur Zatloukal. Podľa neho by bol muž zo spoločenstva za podobné správanie vylúčený. Hnutie Grálu totiž okrem desatora ľpie i na rozvoji samostatného myslenia či rešpektovania osobnosti človeka. „Nie je možné, aby sa niekto niekomu podriaďoval," dodal Zatloukal.