Už jedenásť rokov sleduje Úrad na ochranu ústavy v Nemecku Scientologickú cirkev (SC) kvôli praktizovaniu činnosti proti liberálnodemokratickému zriadeniu - a môže v tom pokračovať, pretože SC stiahla späť svoje odvolanie. Rozsudok vo veci sledovania SC spravodajskými prostriedkami Úradom na ochranu ústavy nadobudol právoplatnosť.

Scientologická cirkev stiahla svoje odvolanie proti rozhodnutiu Vyššieho správneho súdu (OVG) pre Severné Porýnie-Vestfálsko, informoval o tom súd v Münsteri. Sudca OVG vo februári rozhodol, že Spolkový úrad na ochranu ústavy v Kolíne nad Rýnom môže bez zmien pokračovať v monitorovaní SC tak, ako to robí už od roku 1997. Scientológia o sebe tvrdí, že je cirkev, no jej kritici ju označujú za nebezpečný kult.

Scientologická cirkev sa 26. marca proti rozsudku OVG odvolala na Spolkový správny súd v Lipsku. V odôvodnení rozsudku z februára sudca uvádza, že SC a jej členovia sú sledovaní z dôvodu vyvíjania úsilia smerujúceho proti liberálnodemokratickému poriadku. Organizácia sa snaží nastoliť spoločenský systém, ktorý by zrušil alebo obmedzil hodnoty zakotvené v ústave, ako sú ľudská dôstojnosť a právo na rovnaké zaobchádzanie. Vyplýva to z jej interných materiálov, ale aj aktivít.

Nemecko neuznáva Scientologickú cirkev ako náboženskú spoločnosť. Experti na sekty a náboženské kulty ju obviňujú, že svojich členov robí od seba psychicky a finančne závislými.