Senzácia! V minulosti Michaila Gorbačova - bývalého lídra Sovietskeho zväzu - sa skrýva čierna škvrna. Otec glasnosti a perestrojky sa pred temer 29 rokmi podpísal pod dokument, ktorý nariaďoval „neformálny rozsudok smrti" nad poľským pápežom Jánom Pavlom II. Nové fakty odhaľuje vo svojej publikácii americký novinár a spisovateľ John O. Kohler.

Dokument, ktorý vznikol v novembri roku 1979, obsahoval inštrukcie pre veliteľov KGB ohľadom Jána Pavla II. Toho zvolili za pápeža len rok predtým. „Využite všetky možnosti na zabránenie novému politickému trendu, ktorý podporuje poľský pápež, a ak bude potrebné - siahnite k tvrdším prostriedkom, ako sú dezinformácie a diskreditácia," uvádza sa v rozkaze. Pod dokument sa podpísalo osem popredných predstaviteľov sovietskeho vedenia. Medzi nimi sú i neskorší generálni tajomníci Konstantin Černenko a Michail Gorbačov. Hlavne meno druhého je prekvapením, keďže „Gorbi" sa stal v 80. rokoch na Západe symbolom umiernenia a zmeny. „Bol som v šoku, keď som našiel tento rozkaz. Prostriedky ‚tvrdšie ako dezinformácie a diskreditácia‘ znamenali len jedno - bolo to povolenie na zabitie pápeža," uviedol Kohler pre poľský týždenník Wprost.

Atentát na pápeža sa napokon uskutočnil 13. mája 1981, Ján Pavol II. ho ale prežil. Špekulácie o účasti KGB v tomto pokuse sa tak teraz zrejme nadobro potvrdili.