TALIANSKO (AP) – Bezpečnostní predstavitelia z najväčších európskych krajín schválili 5. mája plán získať profil mešít na kontinente a identifikovať tak radikálnych islamských klerikov zvyšujúcich hrozbu domáceho terorizmu. Projekt, ktorý by sa mal ukončiť do jesene, sa zameria na úlohy imámov, ich tréning a schopnosť hovoriť miestnym jazykom, ako i na zdroje ich financovania. Informoval o ňom európsky komisár pre spravodlivosť a vnútorné záležitosti Franco Frattini. Taliansky minister vnútra Guliano Amato povedal, že Európa má bohaté skúsenosti so zneužívaním mešít, ktoré namiesto toho, aby boli bohoslužobnými miestami, používajú sa na iné ciele. Podľa neho sa táto situácia týka všetkých našich štátov a zahŕňa možnosť útokov a vytvorenia sietí využívajúcich jednu krajinu na prípravu útoku v inej krajine.

Útoky v Madride a Londýne i ďalšie zmarené teroristické akcie zvýšili v Európe záujem rebelantských moslimov o správy od extrémistických klerikov. Britská polícia oznámila, že samovražední atentátnici z júla 2005 počúvali kázne Abú Hamza al-Masriho, radikálneho duchovného, ktorý bol minulý rok odsúdený na trest odňatia slobody vo výške siedmich rokov za podnecovanie nasledovníkov, aby zabíjali nemoslimov. Británia nedávno nariadila tiež deportáciu Abu Quatada (duchovný narodený v Jordánsku), ktorého obžalovali z napojenia na teroristov. Bol hrozbou pre národnú bezpečnosť.

Adel Smith, známy taliansky moslimský aktivista, povedal, že mešity v Taliansku sa už roky monitorujú a nazval európsky plán náboženskou diskrimináciou. Frattini zdôraznil potrebu prehĺbenia dialógu s islamskými komunitami, lebo len tak sa dá vyhnúť nedorozumeniam, ktoré môžu podnecovať nenávisť a násilie. (ml)