Niekoľko týždňov po tom, ako som z osobných dôvodov odišla z Centra, mi svitlo, že môj niekdajší guru - CKG (skratka Činmojovho mena - Chinmoy Kumar Ghose - pozn. red.) nie je nijaký avatár ani duchovná osoba, ako som sa domnievala. Hovorila som so starým priateľom o mojom dlhom telefonáte s CKG krátko pred mojím odchodom a úlomky začali zrazu do seba zapadať.

V tom telefonickom rozhovore mi CKG sám od seba začal rozprávať o okolnostiach svojho príchodu na Západ. Jeho rozprávanie sa dosť líšilo od toho, čo som predtým od neho počula - o vnútornom príkaze od Supreme (Najvyššieho) rozšíriť jeho posolstvo oduševneným ľuďom na Západe. CKG jednoducho konštatoval, že bol žiakom ako ja (ktorý stratil vieru) a život v ášrame ho netešil. Keď sem prišiel, dostal slabo platenú prácu na Indickej stálej misii Organizácie Spojených národov a nebol schopný plniť svoje záväzky a uživiť sa. Z čias pobytu v ášrame si zachoval záujem o meditáciu, poéziu a hudbu. Spomenul si, že Matka z ášramu má predsa toľkých bohatých žiakov... A tak s pomocou Alo dévi založil Centrum.

Moja priateľka pracovala v dome CKG dlhé roky, a tak aj ona pridala svojich pár kúsočkov do mozaiky. Vedela, že CKG bol úradníkom v ášrame, mal na starosti bankové vklady. Vedel teda podrobne o finančných tokoch ášramu. Rozprávala mi i o tom, ako CKG spočiatku nacvičoval meditačné pozície pred zrkadlom, čo by avatár sotva potreboval robiť.

Vždy ma privádzalo do úžasu, že CKG má schopnosť vidieť bytosti či „duše" z iných svetov (tak ako Krišna). Nedávno som sa však dozvedela o istých udalostiach v dome CKG, ktoré svedčia o niečom inom. CKG v jednej zo svojich kníh píše, ako počas televízneho prenosu pristátia kozmonautov na Mesiaci tam videl nejaké bytosti. V tom čase rozprával, že ich tam jasne videl. Avšak neskôr, bolo to minulý rok, CKG sledoval na FOX TV nejakú reláciu, kde tvrdili, že videozáznam z pristátia na Mesiaci bol podfuk. CKG okamžite vyhlásil, že záznam bol naozaj podfuk a že celé pristátie na Mesiaci bol podvod. Keď sa ho pýtali na jeho knihu, CKG tvrdil, že celé to bolo tlačovou chybou. Vyhlasoval, že nikdy netvrdil, že nejaké mesačné bytosti by bol niekedy zazrel.

Potom sú tu i ďalšie okolnosti. V posledných rokoch sa rozprávalo o niekoľkých ženách, ktoré museli znášať fyzické útrapy. Jedna z nich, poznala som ju aj osobne, sa takmer rok pokúšala chodiť so zlomeným bedrom, lebo jej CKG povedal, že sa bolesť pominie, a ďalšia dokonca zomrela na veľmi zriedkavú chorobu pečene, lebo nešla do nemocnice. Obe doplatili na rady CKG. Potom ten ustavičný mediálny cirkus v Centre. Pýtam sa samej seba, či by Bohom realizovaná duša natoľko nadbiehala médiám a tak veľmi bažila po ocenení.

Napokon je tu moja vlastná skúsenosť so sexuálnymi aférami CKG, ktoré ho sprevádzali od založenia Centra. Viem, že CKG mal sexuálny styk s mnohými partnerkami, dokonca vydatými, a pritom ostatným žiakom kázal žiť v celibáte. Teraz už viem aj to, že keď jeho sexuálne partnerky otehotneli, nútil ich ísť na potrat a dokonca i vydatým žiačkam prikazoval podstúpiť interrupciu.

K mojej osobnej skúsenosti s CKG došlo v čase, keď som žila už desať rokov v celibáte. Vďaka cyklistike som si udržiavala formu, a zrazu si ma začal všímať. Z ničoho nič ma pozval na skupinový výlet mimo New Yorku, na mierový koncert do San Francisca. Keď som povedala, že nemám peniaze, dokonca sa ponúkol za mňa zaplatiť všetky výlohy. Po koncerte za mnou prišla G., šéfka kalifornskej oblasti, že CKG ma vraj pozýva k sebe do izby a podala mi kúsok papiera s jej číslom.

Celá nervózna som šla k nemu. Myslela som si, že ma chce poveriť nejakou špeciálnou úlohou. Ani vo sne mi nenapadlo, že by mohlo ísť o sex! Po krátkom rozhovore o mojich predošlých sexuálnych skúsenostiach ma CKG vyzval, aby som sa mu celou bytosťou oddala. Skrížila som ruky na prsiach, pohliadla mu do očí a ponúkla som sa, že ho rada poteším, no on povedal, že to nestačí, a tak som niekoľko ráz opakovala: „Najvyšší, klaniam sa ti!".

Vstal a nechal sa objať, privinula som sa k nemu, cítila som vrelosť a nehu, nijaké vzrušenie. Potom mi prikázal vyzliecť sa. Pochopila som, že mu ide o sex a to ma šokovalo! Po desiatich rokoch uctievania jeho osoby by mi však ani len na um neprišlo znechutiť ho či neposlúchnuť jeho zjavne naliehavú žiadosť. Vyzliekla som si teda sárí i všetko ostatné a on si sňal bedrovú rúšku (dhóti). Potom si len tak, v spodkoch, sadol na stoličku a pokynul mi, aby som podišla k nemu. Pokľakla som medzi jeho nohy a znova ho objala. Povedal: „Dotýkaj sa ma!" (...) Znervóznela som a pripadalo mi to hlúpe. Tu, hľa, môj milovaný guru, o ktorom som nikdy ani len nesnívala v sexuálnych súvislostiach, odo mňa chce orálny sex! Bolo to ako neskutočný sen...

Keď som sa obliekala, povedal, že je so mnou veľmi spokojný, že je na mňa hrdý a že to, čo sa stalo, nesmiem nikdy nikomu povedať. Vraj som špeciálne vyvolená a že to nebol sex, ale dych jeho života, ktorý mi odovzdal. Ešte dodal, že keby sa čokoľvek prihodilo (tehotenstvo), ani mu to nemám hovoriť, ale ihneď ísť do nemocnice na potrat. Potom mi priniesol obálku, ktorú vybral zo zásuvky: bolo v nej 15 čistých, nových, stodolárových bankoviek, ktoré by stačili nielen na spiatočnú letenku, ale aj na mnoho iných vecí.

Po desiatich rokoch uctievania CKG ako boha, bez jedinej myšlienky na sex v súvislosti s jeho osobou, som bola v totálnom šoku, ktorý trval niekoľko dní. No nekládla som si nijaké otázky, brala som veci tak, ako prišli. O čosi neskôr po tejto otrasnej skúsenosti ma však začali sužovať pochybnosti o CKG, až prerástli do trvalého duševného boja za ospravedlnenie jeho správania. Hoci som cítila, že ten sex bol neprirodzený, mechanický, iný, ako by som bola očakávala s realizovanou dušou, upokojovala som sa myšlienkou, že je to jeho ľudská stránka a zrejme nie som dostatočne vnímavá, lebo som príliš nervózna. Do domu CKG ma v nasledujúcich mesiacoch zavolali ešte niekoľkokrát, potom pozvania ustali.

V dôsledku emocionálneho rozrušenia z toho všetkého som na jeseň nasledujúceho roka ešte s jedným žiakom odišla z Centra. Žila som potom niekoľko rokov mimo, moju vieru to ale nijako neovplyvnilo. V tom čase som porozprávala svojmu partnerovi o tajnom sexe s CKG. Naznačil, že aj on mal s CKG pomer, a nielen s ním, ale že CKG mu prikazoval súložiť aj s ďalšími. Po čase môj priateľ začal prosíkať, aby sme sa vrátili do Centra. Mala som obavy, no išla som s ním. V nasledujúcich rokoch som sa dozvedela, že s CKG malo styk mnoho žien, dokonca tu boli náznaky, že mal pomer i s mužmi.

Po mojom návrate ma prvý raz opäť požiadal o sex (v Japonsku). Najprv chcel, aby som mu napísala list. Napísala som niečo zbožné, ale to sa mu nepáčilo. Chcel, aby som podrobne vykreslila, ako som po ňom túžila a opísala podrobnosti sexuálneho života s mojím partnerom v čase, keď som žila mimo Centra. Potom ma CKG pozýval k sebe kvôli sexu raz či dva razy do roka v New Yorku a zvyčajne raz počas vianočných výletov.

Pred niekoľkými rokmi mi CKG zavolal do práce. Chce ma vraj zasvätiť do nového druhu „vzťahov" - so ženami. Mala som prísť k nemu domov ešte s jednou ženou. Najprv sme mali sexuálny styk my dve dolu v suteréne, zatiaľ čo on čakal hore v izbe. Potom tá druhá žena vyšla na poschodie, CKG zišiel dolu a súložil so mnou. Zakázal mi komukoľvek rozprávať o týchto stretnutiach či vzťahoch, ako tomu hovoril, a že sa mám správať, akoby sme spolu nikdy nič intímne nemali.

Začala som tú ženu navštevovať pravidelne, raz do mesiaca, u nej doma. Na toto nie som práve hrdá, necítila som sa pri nej vo svojej koži a hoci som k nej pociťovala sesterskú lásku, sex s ňou mi pripadal neprirodzený. Aj som od nej chytila herpes. Bolo to veľmi trápne, ale aspoň som vďaka tomu zistila, že tieto aktivity sa neobmedzujú na malú, exkluzívnu skupinu. Všimla som si totiž, že mnohé zo žien i mužov v Centre mali podobné aktívne opary.

Po niekoľkých mesiacoch mi CKG zaranžoval styk s ďalšou ženou, raz do týždňa. Hoci sme sa dobre poznali, CKG mi prikázal, aby som sa správala tak, že to robím so ženou po prvý raz a nikdy nemáme hovoriť o iných sexuálnych skúsenostiach. Nechcela som meniť svoju sexuálnu orientáciu, no cítila som, že ju začínam strácať. Vzťah s touto druhou ženou začal ochabovať a CKG ma vyzval, aby som si vybrala novú partnerku. Nemohla som sa k tomu prinútiť, nechcelo sa mi na ženy myslieť týmto spôsobom. Chcela som mať iba prirodzený partnerský pomer s mužom a povedala som to CKG. Zamietol to ako nemožné, lebo by som sa vraj mohla zaľúbiť, a tak mi vybrali novú partnerku.

S tou poslednou ženou som mala osobné konflikty, no cítila som povinnosť robiť CKG radosť, preto som to s ňou vydržala. V čase, keď som si s ňou začala, som mala pozitívny mamogram. Na prsníku mi našli hrčku, ktorá vyzerala suspektne. Mala som sa podrobiť biopsii. CKG chcel vidieť výsledky ešte predo mnou, a tak jedna žiačka - bola to zdravotná sestra - išla k lekárovi so mnou. Čakajúc na výsledky som vedela, že to nebude nič vážne, veď i moja matka má cystické prsníky. No moja spoločníčka sa tvárila, akoby sa stal zázrak. Aj ďalší žiaci CKG tvrdili, že je to zázrak. CKG vyhlasoval, že mi zachránil život.

Po incidente s mamogramom moje rozčarovanie z Centra rástlo a začala som si uvedomovať, že túžim po normálnom milujúcom mužskom partnerovi a deťoch. Nakoniec som pochopila, že musím znova odísť z Centra, tentoraz navždy. Riziko bolo z môjho pohľadu príliš veľké. Myslela som si, že môžem prísť o vnútorné svetlo, na ktorom som toľké roky pracovala. Možno sa spreneverím môjmu pravému vzťahu s Bohom, alebo sa mi naozaj prihodia zlé veci, ako mi to dlhé roky vtĺkal do hlavy CKG.

Teraz, keď som už navždy opustila Centrum, keď sa naozaj rozchádzam so svojím presvedčením o CKG, zažívam nesmierny pocit slobody. Uvedomujem si, že mimo Centra je život jasný a plný a moje vnútorné svetlo sa sľubne rozvíja. Keď sa pozerám späť, viem, že pre nedostatok vlastnej sebadôvery som CKG pripisovala to, čo som nachádzala pri vnútornom hľadaní Boha. Prišla som tiež na to, že som mu dovolila klamať ma a manipulovať so mnou, lebo som túžila byť dobrým, cieľavedomým, bezvýhradne milujúcim a osvieteným človekom.

 

Otázky a odpovede:

 

Ako je možné, že toľko iných blízkych žiakov nevie nič o týchto veciach?

Pretože žiaci slepo veria CKG, a keďže žijú v celibáte, ani si nepripustia pochybnosti či podozrenia súvisiace so sexom.

 

V ktorú hodinu ste chodili do domu svojho guru? Prečo ostatným nebolo podozrivé, že niekto chodieva do jeho domu častejšie?

V New Yorku ma k nemu volali neskoro v noci, medzi jednou a piatou hodinou. Nebolo tam nikoho, kto by ma mohol vidieť. Raz, počas vianočného výletu, ma tam pozývali v rôznom čase, vo dne aj v noci. Mala som ustavične na pamäti, že nikomu nič nesmiem prezradiť ani vzbudiť podozrenie, že mám niečo s guru.

 

Prečo pokladáte jeho správanie za nesprávne? Ak vám pripadá nemorálne, tak prečo?

Podľa mňa najhoršie na tom je, že balamutí svojich žiakov, aby v ňom videli avatára a z toho titulu na nich uplatňuje absolútnu autoritu. A s touto absolútnou autoritou využíva ľudí podľa ľubovôle na svoje sexuálne ukojenie a sebapresadenie. Využíva strach na manipuláciu ľudí, vytvára atmosféru strachu z vonkajšieho sveta a zo vzťahov, dokonca priateľských, a to všetko v mene spirituality.

 

Prečo ste sa rozhodli vydať svedectvo o CKG?

V tom čase, niekedy začiatkom či v polovici 90. rokov, keď som trávila čas mimo Centra, mučil ma strach a nedôvera v seba, ako aj úzkosti z toho, čo by sa podľa slov CKG mohlo prihodiť, ak opustím Centrum. Keď som si napokon uvedomila, aké sú jeho skutočné pohnútky a že klame mňa i ostatných žiakov, rozhodla som sa podeliť o svoje osobné zážitky a skúsenosti s ostatnými, ktorí sú na tom rovnako.

 

Čo očakávate od ľudí, ktorí sa dostanú k vášmu svedectvu? Chceli by ste, aby začali pochybovať o svojom guru?

Mojím cieľom je povedať pravdu o CKG, aby to ľuďom dodalo v živote odvahu. Určite by mali pochybovať o svojom guru. Rada by som videla, ako si žiaci veria, ako uchovávajú svoje skúsenosti a pripomínajú si ich, ako vedú šťastný, vyrovnaný život.

 

Poznámka:

Redakčne krátené – celé svedectvo je na webovej stránke http://www.chinmoycult.com/testimonials/sex3.htm.