Kráľovstvo

Warren Jeffs prevzal vodcovské žezlo v „cirkvi" po smrti svojho otca Rulona roku 2002. Ten viedol svoje verné ovečky vyše 15 rokov a zanechal tu po sebe úctyhodnú vizitku: 75 vdov a 65 detí. Rulon hneď na začiatku panovania upevnil svoju moc tým, že zrušil sedemčlennú kňazskú radu a všetky rozhodovacie právomoci preniesol na seba. Syn Warren ide verne v jeho šľapajach. Päťdesiatročný „panovník" vládne železnou rukou vo svojom minikráľovstve na pomedzí štátov Arizona a Utah. Mestské zastupiteľstvo, škola, dokonca i polícia v izolovanom mestečku Short Creek sú riadené v duchu sekty FLDS.

Detektív Gary Engels, ktorý už roky pátra po Jeffsovi, bol úplne bezmocný. Nikto z policajtov s ním totiž nechcel spolupracovať, ba ani len komunikovať. „V Amerike nenájdete žiadne mesto či samosprávu, ktoré by sa podobali tejto. Je to tam ako v stredoveku, prežitie každého jedného človeka závisí od vôle Warena Jeffsa. On môže rozhodnúť o vašej rodine, o tom, či vám zoberú dom alebo firmu. Mal niekedy nejaký kráľ takúto moc?" pýta sa Gary Engels. Jeffs má pod palcom naozaj úplne všetko: patrí mu prakticky všetok majetok v meste vrátane 30 miestnych podnikov a 700 domov v hodnote asi sto miliónov dolárov.

Na dôvažok Jeffs rozhoduje i o tom, kto si koho vezme. V Short Creeku sa totiž ženy považujú za výlučný majetok mužov. Školu môžu navštevovať iba po šiestu triedu a ich úlohou je predovšetkým slúžiť chlapom a rodiť potomkov. Členovia sekty veria, že ak sa majú dostať do neba, musia mať najmenej tri ženy. Preto nie je nič nezvyčajné, ak v jednej domácnosti spolu žije desať žien, pričom každá má bežne 8 až 15 detí. Samotný Jeffs má údajne 40 manželiek a 56 potomkov.

 

Čistky

Jeffs od všetkých vyžaduje absolútnu poslušnosť. Každý, kto sa mu čo i len slovom vzprieči, je z cirkvi vylúčený. Nemilosrdné zaobchádzanie s ovečkami má však svoj zmysel: Jeffs tak po odídencoch získa majetok a ich ženy, respektíve dcéry. S Rossom Chatwinom sa v januári 2004 rozlúčil iba esemeskou: „Od jedného z našich bratov som sa dozvedel, že si zhrešil, a preto nás musíš okamžite opustiť," napísal mu. Chatwin ani len netušil, žeby vykonal niečo zlé.

Podľa odhadov Garyho Engelsa bolo počas Jeffsovho panovania takýmto spôsobom zo sekty vylúčených približne 300 mužov. Takto skončil i Richard Holm. Jeffs mu najprv klasicky oznámil, že spáchal hriech. Dal mu však ešte jednu šancu - mal spísať zoznam svojich prehreškov proti ich viere. Holm tak v nádeji na skorý návrat aj učinil. V neďalekom moteli potom trpezlivo čakal na odpoveď. Po šiestich týždňoch k nemu dorazila zvesť, že jeho dve manželky spolu s desiatimi deťmi pridelili inému mužovi.

„Jeden známy mi zatelefonoval, že obe moje ženy vydali za môjho mladšieho brata!" vysvetľoval rozzúrený Holm redaktorke magazínu Intelligence Report. „Radšej som odišiel z mesta, lebo inak by som toho malého bastarda asi zabil." Okrem toho, že stratil najbližších, prišiel Holm aj o dom v hodnote 700-tisíc dolárov a skoro všetky úspory. Táto krutá životná skúsenosť ho takmer zlomila. Teraz sa síce s deťmi stretáva raz týždenne, ale tŕpne, kedy sa samozvaný prorok zmocní jeho maloletých dcér. Aj stretnutia sa odohrávajú v napätej atmosfére, lebo členovia sekty deťom nahovorili, že takých odpadlíkov, ako je ich otec, „čaká večné zatratenie a muky, ktoré sa slovami nedajú opísať".

Holm si medzičasom postavil nový domov a zo všetkého najväčšmi si želá, aby jeho tri dcéry išli bývať k nemu. No ani vila s bazénom a obrovská plazmová obrazovka nemôžu súperiť s Jeffsovým vplyvom na detskú psychiku. Jeho dlhodobé vymývanie mozgov je oveľa účinnejšie než akékoľvek materiálne veci. V meste, kde je zakázaná televízia, nie sú dostupné žiadne „nežiaduce", čiže iné ako fundamentalistické knihy, kde je zakázané počúvať hudbu alebo čo i len plávať v jazere, sa sfanatizovaní ľudia ovládajú veľmi ľahko.

 

Vzdelanie a guráž

Napriek tomu sa občas nájdu ženy, kto­ré sa zo Short Creek odvážia utiecť. Pomáha im pritom Pennie Petersenová, ktorá na vlastnej koži okúsila tento fundamentalistický raj na zemi. O svoj prvý útek sa pokúsila už ako deväťročná. Stopom sa dostala do najbližšieho mesta v Utahu a prihlásila sa tu na polícii. „Policajti boli fajn, kúpili mi pizzu, zahrali si so mnou biliard a potom ma odviezli späť," spomína dnes s úsmevom. No vtedy jej nebolo všetko jedno: „Otec ma zbil tak, že som nevládala ani chodiť." Keď mala štrnásť, otec sa rozhodol vydať ju za 48-ročného muža, ktorý ju už predtým niekoľkokrát sexuálne zneužil. Vtedy padlo definitívne rozhodnutie: „Musím z tohto prekliateho pekla utiecť." Tentoraz bola úspešná a neskôr pomohla aj svojej sestre Pam. Bohužiaľ, dve ďalšie sestry, ktoré otehotneli ešte pred dovŕšením pätnástich rokov, zmizli nevedno kam, a dodnes sú nezvestné.

Petersenová z osobnej skúsenosti vie, že najdôležitejšou vecou, ktorá dievčatám zo Short Creek chýba, je vzdelanie. V náboženských školách vedených podľa Jeffsových predstáv sa nedozvedia prakticky nič o živote mimo komunity. „Vezmite si nejaké normálne 17-ročné dievča a oznámte mu, že si má vziať 70-ročného muža. Poslalo by vás jednoducho do čerta." Lenže toto dievčatá v Short Creek, odrezané úplne od sveta, nechápu. Vedia len jedno: ich telo je hriešne a sex slúži na plodenie detí.

Na druhej strane v citovo úplne vyprázdnenej fundamentalistickej komunite sú pre ne deti jediná skutočná radosť v živote. „Niektoré sme po úteku museli doslova učiť umývať sa sprchovacím gélom a dotýkať sa vlastného tela," spomína Petersenová. To je ten najmenší problém. Mnohé zo žien sa psychicky nikdy nespamätajú z neustáleho sexuálneho týrania, ktorému boli permanentne vystavené.

Tejto skutočnosti si je vedomý i Richard Holm. Preto tak túži svoje dcéry odtiaľ dostať. O to väčšmi bol zdesený listom, ktorý nedávno dostali v škole: „Pre každú z vás je miesto v zasľúbenej zemi. Osobne vás tam privediem. Váš Warren S. Jeffs." Holm už tuší, že jeho obavy sa čoskoro naplnia. Preto si veľmi želá, aby polícia Jeffsa čím skôr chytila. No niektorí, ako Pam Blacková, varujú pred prílišným optimizmom: „V prípade, že by sa tak aj stalo, pre ľudí zo Short Creek bude Jeffs stále martýrom. Oni tam majú totiž totálne vymyté mozgy."

 

Polygamia ako súčasť viery

FLDS vznikla na začiatku 20. storočia odštiepením od mormónov, ktorí sa pod tlakom okolitého prostredia rozhodli polygamiu vo svojich radoch zakázať. Pre fundamentalistov je ale návratom k pôvodným ideálom Josepha Smitha, zakladateľa tohto hnutia. Po druhej svetovej vojne sa arizonská polícia snažila proti polygamistom tvrdo zasiahnuť. Napriek tomu, že viackrát zatkla lídrov tejto sekty, fundamentalisti ďalej pokračovali vo svojej činnosti. Úplný rozkol medzi mormónmi a FLDS nastal na konci 70. rokov, keď sa po prvýkrát mormónskymi kňazmi stali i černosi. FLDS sa totiž aj dnes ústami svojho vodcu Warrena Jeffsa otvorene hlási k rasizmu: „Prostredníctvom černochov diabol zoslal zlo na zem," tvrdia jeho členovia. V súčasnosti má podľa rôznych odhadov táto sekta v USA asi desaťtisíc členov. Okrem Short Creek si pred časom vybudovali nové stredisko pri mestečku Eldorado v Texase.