FRANCÚZSKO – V Louvri nemajú filmárov príliš radi. Napriek tomu sa tam minulý týždeň po päťročnej prestávke objavil veľký filmový štáb, ktorý začal nakrúcanie filmovej verzie bestselleru Da Vinciho kód. Jeho autor Dan Brown nemal záujem, aby bola jeho kniha adaptovaná pre televíziu, ponuke vo výške šesť miliónov dolárov však neodolal, film by sa mal dostať do kín v máji budúceho roku.

Brownova kniha nanovo interpretuje význam Svätého grálu, ktorý by nemal označovať kalich použitý Ježišom počas Poslednej večere, resp. nádobu, do ktorej údajne Jozef z Arimatey zachytával Ježišovu krv stekajúcu z kríža. Trúfa si oveľa viac, pretože sa pohráva s myšlienkou, že jedným z Ježišových učeníkov bola žena a Katolícka cirkev sfalšovala vlastné dejiny, aby ženy zostali stáť bokom.

Dan Brown túto provokujúcu teóriu neobjavil, iba ju dostatočne spropagoval. V skutočnosti je to len beletristický odraz špekulatívnej knihy o Svätom grále, ktorá vyšla o desať rokov skôr. Práve tam sa objavilo tvrdenie, že Ježiš mal dieťa s Máriou Magdalénou, ktorá ani zďaleka nebola prostitútkou, a Svätým grálom je vlastne ich rodokmeň.

Dôvodov, prečo Francúzi otvorili brány Louvru, je hneď niekoľko. Kniha sa druhý rok drží medzi najväčšími svetovými bestsellermi, predalo sa už vyše dvadsať miliónov výtlačkov. Popri Tomovi Hanksovi v hlavnej úlohe sa v titulných rolách vo filme objavia francúzske hviezdy ako Jean Reno či sladučká Audrey Tautou. Filmová spoločnosť Columbia Pictures ráta s rozpočtom sto miliónov dolárov, takže sa francúzski galeristi nemuseli obávať, že by na prenájme prerobili. Oscarového režiséra Rona Howarda a jeho tím privítali s otvorenou náručou, Veľká galéria, kde sa kniha začína podivnou vraždou kurátora, bude v noci patriť na celé dva týždne filmárom.

Oveľa lepším dôvodom než poplatky za jej používanie je však publicita. Francúzska vláda by rada pritiahla viac amerických turistov, pretože zvyčajne minú viac peňazí než ľudia z iných krajín. Už dnes tisícky Američanov preleteli oceán, aby po Európe sledovali stopy, po ktorých pátrajú hlavné postavy knihy napísanej podľa vzoru skákajúcej žaby - prísť na jedno miesto, vyriešiť záhadu, skočiť na ďalšie miesto. Reklamnému potenciálu verí aj francúzsky minister kultúry, podľa ktorého je kino kolesom v zdravej ekonomike.

Kniha okrem záujmu vyvolala aj niekoľko problémov. V nábožensky zmiešanom Libanone zakázali jej distribúciu, pretože napádala jednu z veľkých cirkví, s čím nesúhlasili ani najvyšší predstavitelia tých ďalších. Hoci ide o beletriu, ktorá sa nemusí držať reality, až priveľa ľudí túto knihu číta doslovne. „Leonardo bol prekrútený a znevážený," vyhlásil riaditeľ jeho talianskeho múzea. „Opäť snaha zneistiť kresťanov" - znie titulok na istej nábožensky orientovanej stránke, kde autor horlivo polemizuje s tvrdeniami knihy. Veľa čitateľov verí všetkému, čo kniha predkladá, tomuto druhu naivity dokonca prepadol aj jej autor. „Všetko, čo sa týka umenia, architektúry, tajných rituálov, tajných spoločností, všetko sú to historické fakty," vyhlásil.

K iným názorom dospeli pátrania historikov, podľa ktorých Dan Brown niekedy nedokáže rozlíšiť vierohodnosť zdrojov, s ktorými pracuje. Napríklad pre knihu kľúčová spoločnosť Priorstvo Sionu, ktorá podľa neho vznikla v 11. storočí, v skutočnosti vznikla iba pred päťdesiatimi rokmi. Je totiž výmyslom troch francúzskych recesistov s nadaním pre falšovateľské umenie. Príznačné je, že jeden z nich patril k surrealistickému hnutiu.