Niektorí európski politici, najmä z Francúzska a Belgicka, naďalej blokujú každú zmienku o kresťanstve v návrhu Európskej ústavy a štátni predstavitelia na celom svete robia čoraz viac takých opatrení, ktoré umožňujú návrat do predkresťanského pohanstva.

Podľa Associated Press z novembra 2003 Dánsko oznámilo, že skupine, ktorá uctieva božstvá Thora, Odina a iných severských pohanských bohov, udelí povolenie uzatvárať zákonné manželstvá. „Bolo by neprávosťou, keby sa neuznalo prapôvodné náboženstvo tejto krajiny," vyhlásil luteránsky pastor Tove Fergo, minister pre záležitosti kléru (!).

Ako oznámil Tissel Jacobsen, vodca 240 členov skupiny Forn Sidr, požiadala táto skupina roku 1999 o zákonné uznanie. Podľa neho starých bohov uctieva v Dánsku asi 1000 ľudí.

Associated Press uviedol aj ďalší prípad. Na druhej strane Atlantického oceánu vydal sudca v americkom štáte Virginia rozhodnutie v prospech bosorky skupiny Wiccan, ktorej nedovolili modlitbu na otvorení zhromaždenia okresného výboru v Chesterfielde. Sudca Dennis Dohnal vyhlásil, že výbor Cyndi Simpsonovú diskriminoval, keď jej zakázal zapísať sa do zoznamu duchovných, ktorí sa budú na otvorení modliť.

Členovia Wiccanu sa označujú za bosorky, pohanov alebo novopohanov a uvádzajú, že ich náboženstvo sa zakladá na uctievaní Zeme, prírody a cyklu ročných období. Americké združenie pre občianske práva z Virginie a organizácia Zjednotení Američania za oddelenie cirkvi od štátu podali v mene Simpsonovej žalobu.

Členovia Wiccanu sú aktívni aj v Kanade, kde nedávno slávili zimný slnovrat, ako informoval kanadský denník Vancouver Sun 22. decembra 2003. Heather Bottingová, pohanská kňažka študentov na univerzite v regióne Victoria, pre noviny vyhlásila, že slnovrat, najkratší deň roka na severnej pologuli, je svätým dňom. Heather Bottingovú, bývalú Jehovovu svedkyňu, oficiálne univerzita menovala do jej postu pred piatimi rokmi. Je oprávnená aj sobášiť. V medzináboženskej kaplnke mohli študenti, ktorých je na univerzite 30000, osláviť slnovrat tancom s ozdobami jeleních parohov ako symbolmi životného cyklu. Pri tomto rituáli namáčali obradný nôž do liatinového kotla s vínom, čo symbolizovalo mužské a ženské božstvo.

V oblasti regiónu Victoria, ktorý má 280 000 obyvateľov, pri oficiálnom sčítaní ľudu viac ako 1000 obyvateľov uviedlo, že sú pohania. Pohanstvo je náboženstvo, ktoré sa v Kanade najrýchlejšie šíri. Hlási sa tu k nemu 21 080 občanov.

Podľa Inara Hansena, podpredsedu Študentského pohanského klubu Thorna a Oaka na univerzite, sa šírenie Wiccanu pri sčítaniach ľudu podceňuje. Hansen tvrdí, že na západnom pobreží Kanady sú desaťtisíce praktizujúcich pohanov.

V Austrálii, tiež v štáte Victoria, prebieha v súčasnosti právny spor medzi Olíviou Wattsovou, ktorá sa vyhlasuje za bosorku a transsexuálku, a kresťanom Robom Wilsonom. Konflikt sa začal minulý rok v júni, keď Wilson, člen mestskej rady obce Casey v oblasti Melbourne, uverejnil vyhlásenie, v ktorom varoval pred satanským kultom, ktorý vraj plánuje dostať túto oblasť do svojej moci. O. Wattsová ho zažalovala. Prípadom sa zaoberá občiansky súd Victorie. Wattsová podporuje Sieť pre pohanské povedomie, ktorá pôsobí v Sydney.

 

Reinkarnácia manželov Blairovcov

Britský denník Guardian uverejnil 26. a 27. januára podrobné výňatky z novej knihy Francisa Wheensa Ako Mumbo-Jumbo ovládol svet. Krátky príbeh moderného zatemnenia mozgov. Wheen tu podrobne opisuje rozmach guru, špiritualistov a rôznych pohanských prúdov. Jedným z najúspešnejších guru je Deepak Chopra, ktorý ročne zarába 20 miliónov dolárov. Od svojho vystúpenia v televíznej show Oprah Winfreya - ktoré viedlo k predaju 400000 exemplárov jeho knihy za týždeň - napísal Chopra už 20 kníh. Vedie Choprovo centrum pre blahobyt v Kalifornii. Má celú škálu vyznávačov od Michaela Jacksona po Michaila Gorbačova a Hillary Clintonovú!

Wheen informoval, že aj Cherie Blairová, manželka britského premiéra, sa veľmi zaujíma o alternatívne druhy spirituality. Pozvala napríklad odborníka na feng-šuej, ktorý prestaval jej nábytok v ich domove na Downing Street č. 10 a nosí „magický prívesok" označovaný ako „bioelektrický štítok". Pozostáva z „matice zvláštne rezaných kryštálov kremeňa" a nositeľa vraj zahaľuje do obalu energie, čo má odrážať zlé sily. Počas svojej dovolenky v Mexiku roku 2001 sa Cherie a Tony Blair podrobili rituálu znovuzrodenia, ktorý pochádza od Mayov.

V Anglicku sa čoraz väčšmi šíri aj kabala, stará hebrejská filozofia. V londýnskom Centre kabaly (pozemok údajne zakúpila speváčka Madonna za 6,3 milióna dolárov) možno dostať knihy učeníkov kabaly, prihlásiť sa na 10-týždňový kurz alebo si kúpiť kabalovú vodu vo fľaškách.

Noviny Financial Times uvádzajú, že podľa najnovších údajov v súčasnosti chodí v Londýne pravidelne na nedeľné bohoslužby menej ako 3 % veriacich. Nekresťanské praktiky ako kabala, budhizmus, hinduizmus a liečenie kryštálmi však rozkvitajú.

„Pre mnohých ľudí Západu, najmä pre ženy, sa stalo normálnym naučiť sa budhistické spevy v meditačnom kurze, vypočuť si na kurze jogy niečo o starej hinduistickej múdrosti, zapáliť si sviečku aromatickej terapie a recitovať modlitbu k bezmennému božstvu, keď sa vrátia naspäť domov," píšu Financial Times. Ďalším znamením víťazného ťaženia alternatívnych duchovných prúdov bol nedávny postoj redaktorky okultistických kníh v britskom ženskom magazíne Cosmopolitan.

 

Vianoce bez Ježiša

Kým pohanstvo nadobúda vo svete právnu ochranu, kresťanstvo je naďalej na listine zákazov. Minulé Vianoce napríklad zakázal britský Červený kríž spomenutie Ježiša vo svojich obchodoch, ako aj predaj vianočných pohľadníc so scénami narodenia Pána s Máriou a Jozefom a troch kráľov.

Na vianočnej pohľadnici britskej ministerky pre náboženstvá Tessy Jowellovej boli zobrazené hinduistické tanečnice a kresby mešít. Nebolo na nej nič, čo by malo niečo spoločné s Ježišom alebo Vianocami. V Austrálii sa zasa minister dopravy štátu Victoria rozhodol pre vianočnú pohľadnicu so scénou zo sna Aborigénov nemajúcou žiadny vzťah ku kresťanstvu.

Škótsky parlament takisto zlikvidoval každú zmienku o kresťanstve na svojich pohľadniciach. To bolo dokonca aj pre Jima Sillarsa, ktorý sa označuje za agnostika, priveľa. Sťažoval sa v komentári novín Scotsman slovami: „Takéto rozhodnutia nie sú vôbec znamením väčšej tolerancie zo strany nekresťanských náboženstiev. Chcel by som sa raz stretnúť s takým židom, moslimom, hinduistom alebo sikhom, ktorý už niekedy protestoval proti tomu, že pre nás je Kristus centrom Vianoc. Ak Krista z toho odstránime, dostaneme pohanskú oslavu."

Christine Odoneová, redaktorka britského magazínu New Statesman (Nový štátnik), sa pýta na dôvody protikresťanských predsudkov a pripomína, že reportéri bulvárnych klebiet majú spoločné aj predsudky proti kresťanom. Zdôrazňuje, že v ére, v ktorej sa osobná sloboda mimoriadne vysoko cení, veria kresťania v autoritu a majú jasný zmysel pre právo a bezprávie," a konštatuje: „Morálne svedomie sa však s duchom doby hryzie. A toto vedomie jasne dokazuje, aká krehká je budova, ktorá zastrešuje morálku sekularistov. Znovu pokresťančiť čoraz väčšmi pohanskú spoločnosť nebude ľahké!"