Niektoré náboženské skupiny sa vedia zaobaliť do krásnych ideálov, na ktoré lákajú svojich nových prívržencov. No ich filozofia je často iracionálna - keď vás dostanú do pazúrov, stratíte identitu, schopnosť analyzovať, rozlišovať, ba i cítiť. „Bola by som radšej, keby môj muž pil alebo mal milenky, ako keď mi ho zobrala sekta," smutne si povzdychne pani Ľudmila Š. Veď kto zo známych by jej uveril, keď jej manžela videl usmiateho a pokojného, aké peklo prežívala?

Manžel Ľudmily Š. je už jedenásť rokov žiakom bengálskeho guru Šrí Činmoja a pod vplyvom jeho nariadení najprv zanedbával, psychicky týral a nakoniec opustil svojich najbližších. V Šrí Činmojovej komunite po rokoch dosiahol významné postavenie a je vzorom pre mladších prívržencov. Je konateľom firmy, v ktorej pracujú výhradne Šrí Činmojovi žiaci, cestuje za guru do zahraničia. Ale priniesol až príliš veľké obete. „Je psychicky chorý, ale ako to už býva, takýto človek si neuvedomuje, že by sa mal liečiť," zamyslí sa Ľudmila a vzápätí prenesie svoje zúfalstvo na autoritatívneho Šrí Činmoja: „Ak niekto dovolí, aby otec zničil synovi život, je jednoducho bezcitným a bezcharakterným človekom."

 

Negatívne energie

Ľudmila a Dušan pochádzajú z Prešova, zoznámili sa na tamojšom gymnáziu. Po skončení vysokej školy si povedali áno a o nejaký čas prišiel na svet syn Martin. Dušan patril medzi ambicióznych mladých mužov. Vynikal najmä ako výtvarník, dokonca mal niekoľko výstav. Aj Ľudmila mala veľké plány. Vyštudovaná novinárka dúfala, že svoje odborné i jazykové znalosti využije i pri zahraničných cestách. Zdalo sa, že manželstvu dvoch vzdelaných ľudí nič nechýba a ich život bude plynúť v takej idyle ako predchádzajúcich dvanásť rokov.

Všetko sa zvrtlo roku 1992, keď Dušan zostal nezamestnaný. Vyštudovaný učiteľ, absolvent Pedagogickej fakulty UK v Bratislave s aprobáciou výtvarná výchova a slovenský jazyk, bol v krízovom období. „Chápala som, že hľadal niečo duchovné, čo by mu dodalo silu," hovorí Ľudmila. Bohužiaľ, dostal sa práve na prednášku činmojovcov a veľmi sa mu tam zapáčilo. Nečudo. Navonok príjemní ľudia, ktorí mali plné ústa slov o láske a pokoji, dokázali očariť aj náročnejších adeptov. Netrvalo dlho a stretnutia so skupinkou oddaných žiakov indického guru Šrí Činmoja zanechali na ňom čoraz viditeľnejšie stopy. „Najhoršia bola jeho zmena. Spočiatku nám o svojich nových zážitkoch hovoril, ale potom sa začal izolovať, prestal s nami raňajkovať, lebo vraj naše misky a taniere majú negatívnu energiu," spomína na začiatky nepríjemnej premeny svojho manžela Ľudmila a dodáva: „S negatívnymi energiami sme doma ustavične zápasili." Dušan si začal zamykať izbu, lebo vraj miesto, kde je uložený obraz guru, musí byť absolútne čisté. Neskôr začal svoju rodinu týrať podozreniami, že mu z izby miznú veci.

 

Volajte ma Japaka

„Raz sme sa spolu so synom boli pozrieť na jedno podujatie činmojovcov. Hovorili tam stále iba o guru alebo behali. Nevedela som, či som blázon ja, alebo oni," hovorí sklamaná manželka a opäť sa vracia do obdobia spred niekoľkých rokov. Najprv sa kedysi milujúci otec a manžel začal meniť psychicky, osvojil si celkom iné názory, postoje, zvyky. „Potom sa zmenil aj fyzicky. Kedysi mal pekné, jasné, modré oči, teraz sú sivé, bez výrazu. Musel si oholiť fúzy, takže vyzerá úplne inak. Nehovoriac o tom, že zmenil štýl oblečenia," opisuje zúfalá žena, ktorá od roku 1993 musela všetky sviatky aj Silvestre tráviť bez manžela, sama so synom.

Bola svedkom viacerých manželových bláznovstiev. Na silvestrovský program si vzal synovo pyžamo, ktoré mu už nikdy nevrátil. „Raz mu dokonca svokra na Silvestra ušila gašparkovský úbor. Chlapovi v štyridsiatke! Viete si predstaviť, ako my so synom sedíme sami doma a on tam v gašparkovskom úbore skáče pred pubertiakmi?"

Syn si musel pomaly zvykať na to, že od otca nič nedostane - ani nové auto, nepôjdu spolu do kina ani na lyžovačku. „Dušan chcel, aby aj Martin chodil medzi činmojovcov. Nezabudol mu však pripomenúť, že si neželá, aby žil v budúcnosti sexuálnym životom," hovorí Ľudmila. A to nie je všetko! Požadoval od syna, aby ho volal jeho novozískaným duchovným menom Japaka, čo Martin striktne odmietol. „Nepovažujem otcovo správanie za normálne, ale už som si za tie roky na to zvykol," hovorí smutne osemnásťročný mladík, ktorého otec niekedy zobral do firmy alebo na činmojovské podujatie. „Pripadá mi to tak, že partia zakomplexovaných ľudí vybíja zo seba energiu, aby nemohli rozmýšľať," dodáva.

Otec mu ubližoval čoraz viac. Svoj čas venoval iným mladým ľuďom, ktorých si vodil domov. „Hocikedy v noci zazvonil telefón. Neraz som sa za tmy zobudila a videla som, že po byte behal cudzí muž v slipoch," spomína Ľudmila.

Zúfalá žena nevedela, kde hľadať pomoc. U Dušanových rodičov sa jej podpory nedostalo, mnohým známym sa zase hanbila vysvetľovať, čo sa s jej mužom deje. Podarilo sa jej manžela dostať k psychológovi, ale to bolo prvý aj posledný raz. „Niekde som čítala, že najhoršie sa k rodinám správajú muži, ktorí sa obrátia na vieru. Majú pocit výlučnosti, naraz v sebe objavia nejaké božské sily, pritom sú to však slabosi, ktorí utekajú pred problémom. To je aj Dušanov prípad, on vie len utiecť. Nie je zodpovedný, nie je dozretý," počúvame slová plné trpkosti od ženy, ktorá pod vplyvom rodinných a pracovných stresov skončila v nemocnici na ARO. „Mala som problémy so srdcom a s pankreasom. O Martina sa starali susedia, mimochodom, bývalí činmojovci, ktorých sekta vyhodila za to, že začali spolu žiť."

 

Pre syna nemá peniaze, pre cudzích áno

Rodine sa značne zhoršila aj finančná situácia, hoci sa Dušan roku 1994 stal konateľom firmy Madal Bal, s. r. o. Pracujú v nej výlučne žiaci indického duchovného vodcu Šrí Činmoja a predmetom jej činnosti je vydávanie Šrí Činmojových kníh, technicko-organizačné zabezpečovanie kurzov a školení či nákup a predaj železiarskeho tovaru a suvenírov.

Podľa manželky sa Dušan púšťal do všetkého s plným nasadením. Medzi činmojovcami si rýchlo získal povesť oddaného žiaka a - ako nám prezradili niektorí bývalí členovia - obdiv majstra si vyslúžil najmä za to, ako sa dokázal odpútať od rodiny a „striasť slona zo svojich pliec".

To, že Dušanovi najbližší prežívali krušné chvíle, nikoho netrápilo. Dva roky nato, ako sa aktívny stúpenec hnutia začal angažovať v sekte, im zmizlo auto. Ľudmila občas v ňom zahliadla tínedžerov zo Šrí Činmojovho centra. Počas Šrí Činmojovho Behu mieru prestriekali auto naružovo a oblepili nálepkami Peace Run.

Manželke a synovi Dušan nedával žiadne peniaze. „Od roku 1993 som od neho nevidela ani korunu. Sporadicky zaplatil nájomné, to bolo všetko," hovorí žena. A to si dovolil niekedy aj trikrát do roka vycestovať za svojím guru do New Yorku alebo iného vzdialeného mesta. „Prvý raz za ním išiel roku 1993. Pracoval vtedy v Iuvente a zrazu sa na nejaký čas vyparil. Kvôli nemu museli zrušiť detské tábory a ja som mu mala vybaviť práceneschopnosť."

Roku 1995, zrejme aj pod tlakom nebezpečného náboženského smeru, požiadal Dušan o rozvod. Pred dvoma rokmi musela Ľudmila podať na neho žalobu, pretože roku 2000 jej neplatil na syna výživné. Stávalo sa to aj predtým, ale ako právoplatná manželka bola zahnaná do úzkych - nemala ani manžela, ani nárok na výživné. „Predstavte si, ako konateľ firmy Madal Bal, s. r. o., uviedol hrubý príjem 5 300 korún! A pritom každú chvíľu cestoval do zahraničia," pozastavuje sa žena. Možno sa čoskoro ukáže, ako šikovne vie firma narábať s peniazmi.

Nečudo, že rodinné vzťahy v tomto novom náboženskom smere nie sú vítané. Takto aspoň všetky peniaze môžu ísť na nákladný vodcov život. Veď ten len pri poslednej návšteve, keď udeľoval ocenenia slovenským profesorom, bol podľa našich informácií ubytovaný v Carltone. A to káže o striedmosti, ba až asketickom živote!

 

Sponzorovali Kováčovu knihu

Len málokto si uvedomuje, ako deštruktívne môžu pôsobiť niektoré sekty, hoci netreba všetko nové a cudzie hádzať do jedného vreca. „Najhoršie je, že ľudia nie sú nijako chránení. Ani štátom," povzdychne si Ľudmila. Nezabudne pripomenúť, akú pozornosť venoval Šrí Činmojovi bývalý prezident Michal Kováč, ktorý kontroverzného Bengálčana po prvý raz prijal 25. novembra 1993. Na hlavu štátu dosť odvážny čin. Pre týždenník Plus 7 dní M. Kováč nedávno uviedol, že od učenia indického guru sa dištancuje a preferuje kresťanskú vieru. Prečo sa však tak často spájalo exprezidentovo meno práve s týmto človekom?

„Počas prezidentskej kampane zbierali činmojovci pre Michala Kováča podpisy. Vtedy Martin nevidel svojho otca niekoľko týždňov. Boli veľmi sklamaní, keď sa prezident kandidatúry vzdal," prekvapuje nás Ľudmila. Okrem toho, že M. Kováč sa zúčastnil na Šrí Činmojovom mierovom koncerte, stretli sa ešte niekoľkokrát. V júni tohto roku dokonca prevzal od guru ocenenie za spoločenský prínos. Firme Madal Bal, s. r. o., vyjadril v poslednej knihe svoju vďaku. „Môj manžel bol aj na prezentácii," hovorí Dušanova manželka a dodáva: „Sekty sú nebezpečné aj tým, že chcú preniknúť do vládnych a politických kruhov, aby mali vplyv."

 

Zostala prázdnota

Hoci má pani Ľudmila najťažšie obdobie za sebou, rozhorčenie a pocit bezmocnosti v nej pretrvávajú. Manžel sa roku 1998 odsťahoval k matke a synovi sa po ťažkých bojoch uľavilo. „Aspoň nemusíme ustavične počúvať guru bzúkanie a trpieť v čase manželových meditácií, keď sme nesmeli dve hodiny ani muknúť, dokonca ani spláchnuť záchod. Nemusím sa dívať, ako sa ustavične kdesi ťahá s taškami s oltárom, obrazmi guru a kvetmi." Prestali jej nevoľnosti i synove migrény. Nevie, kde manžel býva a ani to nechce vedieť. Syn si s otcom nemá čo povedať a keď sa raz za čas stretnú, „idú s nimi aj dvaja či traja sektári," hovorí Ľudmila, ktorá si život po boku svojho manžela kedysi predstavovala celkom inak.