Rakúsky spolkový kancelár W. Faymann sa jednoznačne vyslovil za ponechanie krížov na rakúskych školách. „Kríž ostane v triede. Nik nemôže náš konkordát s Vatikánom zrušiť," uviedol kancelár v rozhovore pre denník Österreich. Zároveň uviedol, že by podporil zakotvenie dohody s Vatikánom v ústave, pokiaľ by „hrozilo, že kríže v dôsledku sťažností na súde zakážu". V rovnakom zmysle sa vyjadril aj poľský prezident Lech Kaczynski. Varšava nikdy nebude súhlasiť so zvesením krížov v štátnych školách, vyhlásil a dodal, že v Poľsku nikto nebude podobné nariadenie akceptovať.

Európsky súd pre ľudské práva so sídlom v Štrasburgu svojím verdiktom zo začiatku novembra vyhovel Talianke Soile Lautsiovej, ktorá sa sťažovala na kríže visiace na stenách v školách v severnom Taliansku. Podľa nej prítomnosť náboženských symbolov v triedach porušuje sekulárne princípy, na ktorých by verejné školy mali fungovať. Európsky súd jej priznal odškodnenie vo výške 5000 eur, ktoré jej má vyplatiť talianska vláda. Súd však explicitne nežiada talianske úrady, aby kríže zo škôl odstránili.

Verdikt sa stretol s mohutnou kritikou zo strany Talianska a Vatikánu. Ministerka školstva Mariastella Gelminiová vyhlásila, že kríž je súčasťou talianskej národnej identity. „Nikto, a už vôbec nie ideologický európsky súd, neuspeje vo vymazaní našej identity," zdôraznila ministerka s tým, že prítomnosť krížov na školách nie je znakom katolíckej viery, ale symbol tradície. Ako dodala, vláda sa v súvislosti s prípadom odvolá.