Ja som však o mužovi menom Sri Chinmoy (v slovenskej transkripcii Šrí Činmoj) niečo vedel: je to človek, ktorý rád na seba strháva pozornosť, rád sa fotografuje so známymi politikmi, umelcami či inými osobnosťami, rád vidí svoje meno vytesané na rôznych „mierových" monumentoch po celom svete, vychvaľuje sa svojimi nadľudskými, priam „božskými" schopnosťami a nechá sa obdivovať svojimi nasledovníkmi ako žijúci duchovný majster rovný mena Budhu, Krišnu či dokonca Ježiša Krista. Bol žiakom zosnulého indického guru Aurobinda a obdivovateľom jeho predchodcu Rámakrišnu, ktorí hlásali rovnosť všetkých náboženstiev a ich hlavných predstaviteľov a vôbec im neprekážali niektoré „malé, zanedbateľné, protirečivé odlišnosti". Tušil som teda, čo môžem očakávať, keď sa „majster" nechá „na krídlach hudby unášať božskou inšpiráciou", no bol som zvedavý najmä na tých, ktorí, žiaľ, neodolali veľkolepej propagande a začlenili sa medzi jeho prívržencov. Od jedného z nich som sa dozvedel, že na celom svete je ich približne päťtisíc (podľa mojich doterajších informácií je ich menej), z toho tritisíc pochádza z bývalých sovietskych republík (...), najviac z Ruska a Ukrajiny. Na Slovensku ich je iba niekoľko málo desiatok.

Ak niekto od koncertu očakával, že si vypočuje kvalitnú meditatívnu hudbu v „božskom podaní", bol asi veľmi sklamaný. Na prvý pohľad to vyzeralo, akoby hráč prvý raz držal v ruke hudobný nástroj a bol ohúrený z tónov, ktoré vyludzoval. A to niektorí jeho stúpenci, a nebolo ich málo, kvôli tomuto „zážitku" cestovali do Bratislavy vyše týždňa! Všetkých - vrátane žiakov z okolitých štátov - sa tu v prvý marcový deň zišlo približne dvetisíc (z toho 3/4 z bývalých sovietskych republík), teda viac ako polovica všetkých účastníkov koncertu. Na moju otázku, prečo sú takí fascinovaní hudbou, ktorá je na úrovni priemerného žiaka ĽŠU, som od jedného priaznivca dostal veľavravnú odpoveď: „Ak chceš porozumieť tomu, čo majster robí, nemôžeš to posudzovať rozumom, ale iba srdcom." Naozaj odpoveď hodna svojho „majstra", ktorý tento argument stojaci v priamej opozícii zdravému rozumu často využíva.

V okamihu, ako som vstúpil do Športovej haly a uvidel rady zaplnené mladými mužmi oblečenými v bielom a ženami zahalenými do pestrofarebných látok a šatiek som vytušil, že tu vlastne nejde o koncert v pravom zmysle slova, ale o akési kultové stretnutie žiakov hlavného protagonistu Sri Chinmoya. Tušenie sa mi potvrdilo, keď na úvod premietli film zostavený z ukážok jeho údajných nadľudských výkonov (jednou rukou vraj zdvihol až 3500 kg (!), alebo si uctil 150 významných osobností tým, že ich takisto jednou rukou nadvihol vysoko nad hlavu, zabehol 700 míľ, t. j. vyše 1100 km, napísal 1250 kníh, namaľoval 140 tisíc malieb a vyše 9 miliónov vtáčikov reprezentujúcich dušu, zložil vyše 15 tisíc duchovných piesní a pod.) - potom vraj odkiaľ niektorí politici čerpajú rozumy, ako budovať kult osobnosti. Sri Chinmoya je však v tomto „umení" ťažko prekonať.

Hlavná časť programu pozostávala z predvádzania autora, ktorý sa snažil publiku (predovšetkým tomu ešte nie zmanipulovanému) dokázať svoju všestrannosť. Raz hral na esraj, raz na priečnu flautu, raz na violončelo a nakoniec na klavír. O umeleckej úrovni som sa už zmienil. Potom jeho žiaci začali spievať mená štátov, z ktorých pochádzali, ako aj mantry oslavujúce hinduistického boha Krišnu (priaznivci hnutia Hare Krišna, o ktorých sme už písali, by z neho mali radosť, napriek tomu, že Sri Chinmoy sa radí medzi impersonalistov - vyznávačov neosobného princípu boha - a nie medzi personalistov, ktorí boha vyznávajú v rôznych jeho podobách; avšak ani tento duchovný rozdiel zrejme Sri Chinmoyovi príliš neprekážal). Guru takisto monotónne a s kamenným výrazom v tvári prednášal: Slovakia, Čechoslovakia, Zimbabwe, New Zeland... - Sri Chinmoy - peace (mier).

Neviem, aký mier mal „divotvorca" Sri Chinmoy na mysli, alebo lepšie povedané na srdci. Možno to nepochopili ani tie hlúčiky sklamaných poslucháčov, ktorí postupne opúšťali halu. Ak toto vari najviac zneužívané slovo na našej Modrej planéte pre neho znamená monotónnu hudbu, rannú meditáciu nad jeho fotografiou, či bombastickú reklamu, ktorou sýti a ovláda mysle svojich ku slepej poslušnosti vedených a manipulovaných žiakov, potom je tento výklad možno jedinou originalitou tohto slávychtivého guru.

 

Fotogaléria:

 

 

 

cinmojkoncert4.jpg

 

cinmnojkoncert1.jpg

 

cinmojkoncert2.jpg

 

cinmojkoncert3.jpg

 

 koncertcinmoj.jpg