Prehupli sme sa do tretieho tisícročia. Je to okamih, keď si mnohí kladú otázku Čo ďalej? Kam to všetko smeruje? Takisto sa, ako Pilát stojaci pred Ježišom, možno v duchu spytujú Čo je vlastne pravda? Kde ju treba hľadať? Tieto otázky dostávajú svoj zmysel práve vtedy, keď si uvedomíme, že čoraz viac križovatiek a výhybiek pribúda na ceste za jej objavovaním. Dokonca počtom takmer toľko, koľko je hviezd na oblohe, nie je iba učení, ktoré sa za jedinú pravdu vydávajú, ale mnoho je i tých, čo sa s ňou absolútne stotožňujú. O pravde možno diskutovať, ale o absolútnej pravde nie. Ak sa niekto vyhlási za takúto veličinu (za „Realizáciu Boha", „Božskú Milosť", „Svetlo vedomia" a pod.), je akýkoľvek rozumový argument či protirečenie zbytočné. A tam, kde niet diskusie, končí sa i hľadanie a vývoj sa zastaví, ba postupne upadá. Priestor sa zužuje, ostáva miesto už iba pre jeden názor. Pre názor toho, od ktorého sa tí, čo ho prijmú, stávajú totálne závislí. Žiaľ, smutno je nám z konštatovania, že aj u nás takýchto ľudí „v okovách pravdy" ustavične pribúda...

Nepatrí sa však byť hneď na začiatku nového milénia pesimistom, preto svoju úvahu zakončím nádejou, že aj na Slovensku sa čo nevidieť vytvoria lepšie a najmä organizovanejšie podmienky na to, aby sa verejnosť mohla o týchto „samozvaných kamenných stĺpoch múdrosti" (guru) dozvedieť nielen A, ale i B.

V minulom čísle som už naznačil, že sa našej redakcii podarilo nadviazať kontakty s poľskými centrami zaoberajúcimi sa deštruktívnymi kultmi a novými náboženskými hnutiami, ako aj s redakciami časopisov, ktoré vydávajú. S potešením môžem povedať, že záujem o spoluprácu je z oboch strán veľký a že to čoskoro na stránky Rozmeru prinesie bohatú úrodu.

Mrzí nás však, že sme ešte na internete nestihli pripraviť webovskú stránku Rozmeru, ako sme Vám to dávnejšie sľúbili. Máme presnú predstavu, ako by mala vyzerať, aj materiálov je viac ako dosť, avšak úloh, ktoré sa na nás valia, je čoraz viac, nových možností a nádejných vízií tiež pribúda, ale zato čas neúprosne letí. Možno i preto k Vám toto číslo Rozmeru prišlo o čosi neskôr, ako je to zvykom. Dúfame len, že sa to nestane pravidlom, naopak, že aj Vašou zásluhou bude náš časopis stále kvalitnejší a v budúcnosti možno aj o niekoľko strán bohatší.