V dňoch 14. - 16. 11. 2000 sa v Starom Smokovci uskutočnila konferencia Náboženské smery na prelome tisícročí - eschatologické vízie. Na podujatí, ktorého organizátorom bol Ústav pre vzťahy štátu a cirkví, sa okrem odborníkov z Česka, Rakúska, Poľska a Slovenska (medzi účastníkmi zo Slovenska nechýbali ani zástupcovia Cirkevného odboru MK SR a Ekumenickej spoločnosti pre štúdium siekt) zúčastnili aj predstavitelia Rímskokatolíckej cirkvi a Evanjelickej cirkvi a. v. - prof. ThDr. Mons. František Tondra, predseda KBS, a Mgr. Ivan Osuský, biskup ZD ECAV.

Témy referátov boli podnetné a predstavovali široké spektrum eschatologických koncepcií - od eschatologických učení vybraných svetových náboženských a filozofických systémov až po eschatologické teórie a tendencie objavujúce sa v sektách a kultoch pôsobiacich v minulosti, no najmä v období, keď sa lámu tisícročia. Prednášatelia sa nevyhli ani pohľadu na motivácie a psychologické aspekty eschatologických vízií, najmä tých, ktoré prezentujú súčasné deštruktívne kulty. Tie svoju stratégiu často zakladajú práve na extrémistickom zdôrazňovaní údajného blížiaceho sa konca sveta a na vyvolávaní rozličných eschatologických nálad až strachu u svojich členov. Hovorilo sa aj o technikách psychickej manipulácie a o konkrétnych následkoch, ktoré prináša. Na konferencii boli prítomní aj zástupcovia Prezídia Policajného zboru SR z Odboru násilnej kriminality, ktorí referovali o problematike extrémistických skupín v činnosti policajného zboru.

Celkovo možno toto podujatie hodnotiť pozitívne, avšak súčasná situácia na stále väčšmi polarizovanej duchovnej scéne na Slovensku a s ňou súvisiaca pomerne slabá informovanosť verejnosti si vyžaduje, aby sa k problematike deštruktívnych siekt pristupovalo systematickejšie. V praxi to znamená, že jednotliví odborníci a zástupcovia kresťanských cirkví by sa mali pravidelnejšie navzájom stretávať a výraznejšie spolupracovať. Lebo život, ako sa ukazuje, aj v tejto sfére prináša mnohé problémy a výzvy, na ktoré treba promptne reagovať.