Koncom minulého a začiatkom tohto roka sa vo viacerých slovenských mestách konala podpisová kampaň Federácie rodín za svetový mier, ktorá vyzývala k podpore vernosti a manželskej láske v rodinách. Proti týmto hodnotám nemôže nikto z kresťanov namietať, avšak treba si uvedomiť, že za týmto združením sa skrýva Cirkev zjednotenia (CZ), ktorej členovia sú známi - podľa jej zakladateľa reverenda S. M. Muna (v angl. transkripcii Sun Myung Moon) - ako munisti. Existuje preto obava, že skutočným cieľom tejto kampane nebolo proklamované zduchovnenie a očista rodiny, ale nábor a podpora CZ, ako aj vytváranie jej pozitívneho imidžu na verejnosti.

Ako sa mohli mnohí v júnovej tlači dočítať, vyvrcholením týchto propagandistických aktivít bol celosvetový Festival za pravú lásku v rodine, ktorý sa prostredníctvom satelitného prenosu súbežne konal aj na ďalších 11 miestach sveta. Bratislava, ako jedno z vybratých miest, sa 13. júna 1998 stala stredobodom Európy, aspoň pre munistov a ich sympatizantov, ktorých sa napriek vytrvalému dažďu a silnému vetru zišlo v Športovej hale na Pasienkoch takmer tritisíc. Dôvodom, pre ktorý sa odhodlali boriť s nepriazňou počasia a prekonať veľké vzdialenosti bolo požehnanie reverenda Muna, ktoré udelil približne 1500 prítomným novomanželským, ale aj predtým oddaným párom.

Podľa tvrdení nasledovníkov reverenda Muna do konca tisícročia má ich vodca udeliť počas troch etáp takéto požehnanie 360 miliónom párov. Za posledné tri roky ho prijalo v juhokórejskom Soule (25. augusta 1995) 360 tisíc a o dva roky neskôr (29. novembra 1997 - tzv. Washingtonské požehnanie) dokonca 3,6 milióna párov! Sám Mun v jednej svojej reči k novomanželom v roku 1982 povedal: „Keď vás dávam dohromady, nedívam sa na vás ako na manžela či manželku, ale dívam sa na deti, ktoré sa z vás narodia." Michal Gľonda, významný predstaviteľ Munovho hnutia na Slovensku, k tomu poznamenal: „Reverend Mun do výberu partnerov zapája celú svoju bytosť. Veríme tomu, že má isté schopnosti, aby vybral páry na základe ich rodových línií. Duchovne otvorení ľudia, napríklad liečitelia alebo jasnovidci potvrdzujú, že takto vybrané páry sú ideálne..."

Nikto z tých, ktorí v ten deň sedeli v hale a počúvali sprievodné kultúrne programy, pripíjali si „prípitkom jedného srdca", ukrajovali si z obrovskej torty a na povel skandovali a tlieskali na počesť Munovi, na utrpenie asi vtedy nepomyslel. Ani na to, že mimo bratislavskej športovej haly, uprostred „satanského sveta" sú tí, ktorí členstvo svojich najbližších - detí, manželov, rodičov či ostatných príbuzných v Munovej organizácii považujú taktiež za skutočné utrpenie.