Nedávna brutálna vražda katolíckeho duchovného Cyrila Vrbíka v Dube nad Moravou otriasla verejnosťou. Včasráno ho našli na schodoch kostola so sekerou zaťatou do hlavy. Vrah, 28-ročný Dušan Gazda, sa k činu priznal sám. Ako uviedol do protokolu, cíti sa ako šelma, hnaná pudom zabíjať a vidieť krv. „Túžba zabíjať sa u mňa v poslednom čase stupňovala čoraz silnejšie a vražda ma nesmierne upokojila" - priznal sa. Ľudia z Kralíc na Hanej, kde Gazda žil, spomínajú, že sa tento utiahnutý mladík našiel v satanizme. Odsedel si už niekoľko rokov - za zhanobenie dvadsiatich hrobov, násilný útok na farára v rodnej dedine i za to, že nútil na kúpalisku deti, aby si rezali žily a zmiešali svoju krv s jeho krvou, a tak sa spojili so Satanom. Polícia preveruje, či motívom vraždy neboli Gazdove sklony k satanizmu... Je teda satanizmus stále živý?

V Česku doteraz ku klasickej rituálnej vražde vyznávači satanizmu nesiahli. Občas sa na cintorínoch, napríklad na pražských Olšanoch, objavia na náhrobných kameňoch výzvy Verte v Satana či niektorý zo satanistických symbolov. Najčastejšie číslo 666, obrátený kríž, päťcípa hviezda s jedným hrotom dole, veľké A vpísané do kruhu, ruka so vztýčeným ukazovákom a malíčkom, runové písma či hákový kríž s hrotmi doprava. Polícia tu našla i satanistickú svätyňu...

 

Symboly satanistov sú z Biblie

Má spoločnosť vnímať satanistov ako v podstate neškodnú provokáciu niekoľkých psychicky narušených osôb, alebo sa má obávať toho, čo môžu vyznávači čiernej mágie, tzv. wicca kultu či rôznych tzv. čarodejníckych skupín a najmä tzv. tvrdozrnní satanisti s ľudskou dušou, s človekom spraviť? Zdeněk Vojtíšek zo Spoločnosti pre štúdium náboženských siekt tvrdí, že ani na prvý pohľad neškodné prejavy satanizmu nemožno brať na ľahkú váhu. „Potenciálne ide o veľké nebezpečenstvo, ktoré môže cez drogy a tvrdú hudbu osloviť mnohých frustrovaných a nespokojných, najmä nezrelých mladých ľudí, ktorých mravné a ľudské hodnoty nie sú ustálené" - varuje Vojtíšek. Spoločnosť podľa neho však toto nebezpečenstvo podceňuje. Ak to dáme do súvisu s veľmi dôvernou informáciou z policajných kruhov, ktorá pripúšťa, že niekoľko záhadných a dodnes nevyšetrených prípadov zmiznutia detí môže mať korene v satanistických rituáloch, je zrejmé, že pred satanizmom nesmieme zatvárať oči.

Roky poznám istého veľmi obľúbeného brnianskeho gynekológa, hovorme mu Peter. Nedávno ma prekvapil návrhom, aby som sa po splnení všetkých podmienok a rituálov stal kandidátom na členstvo v spolku satanistov. Satanistické číslo 666 pochádza podľa Petra z Biblie. V Zjavení sv. Jána sa hovorí o šelme, ktorá je v skutočnosti človekom, označeným číslom 666. Ide o hebrejsky napísané Nero cisár - Nrwnksr alebo číslami vyjadrené (čo je v hebrejčine samozrejmé) 50-200-6-50-100-60-200, alebo po latinsky Neron - 50-6-500-60-50. Obe podoby dávajú súčet 666. Šelma stelesňujúca zlo, cisár Nero kruto a nemilosrdne prenasledoval kresťanov. Preto si podľa Petra satanisti zvolili za svoj symbol číslo 666. Znalosť histórie satanizmu patrí k základným podmienkam, aby človek mal šancu preniknúť do týchto kruhov. Peter mi rozprával o Aleisterovi Crowleyovi, ktorý si nechal 666 vytetovať na čelo a vyznával heslo: Rob, čo chceš. Ako 28-ročný mal videnie, aby namiesto kresťanstva nastolil svetové náboženstvo thelema, ktoré bolo magickým náboženstvom uctievačov diabla. Crowley sa narodil roku l875 v Londýne a vyhlasoval o sebe, že je najzvrátenejším a najhriešnejším mužom na svete. Bisexuálne orientovaný silný narkoman Crowley svetové panstvo uctievačov diabla nedosiahol, zato po jednom rituáli, kde zomrel jeho syn, sa zbláznil a skončil ako bezmocný idiot. Jeho spisy však študovali stovky nasledovníkov...

 

Čierny pápež LaVey

Na prednáške v Brne, kam ma doslova partizánsky (aj so zaviazanými očami) Peter vzal, som sa dozvedel o Antonovi Szandorovi LaVeyovi z Kalifornie, zakladateľovi oficiálnej satanskej cirkvi, autorovi Satanskej biblie, ktorá vyšla roku 1991 aj v bývalom Československu, Čiernym pápežom. Nedotknuteľná, slepo zbožňovaná a nekritizovateľná osoba, ktorá tvorivo rozvinula Crowleyove idey... Odmalička počúval tajomné príbehy o čarodejniciach a upíroch z Transylvánskych hôr od svojej rumunskej babičky, v žilách mu kolovala krv cigánskych a gruzínskych predkov. Pracoval ako krotiteľ levov v cirkusoch, kde ho zaujali kadejakí kúzelníci a hypnotizéri, neskôr sa denne stretával s ľudským nešťastím, krvou, vraždami a násilím ako policajný fotograf. LaVey roku 1966 v USA založil prvú Satanovu cirkev a spísal Satanskú bibliu. Jeho milenkami boli Marylin Monroe i Jayne Mansfieldová. Zomrel roku 1997, štafetu prebrala jeho dcéra Karla, ktorá dnes vedie údajne 30 000 satanistov sveta.

V LaVeyovi sa všetko prevrátilo - namiesto dobra obdivoval zlo, namiesto tvorenia deštrukciu, podobne aj kresťanské princípy a symboly otáča naopak ... kríž dolu hlavou a odriekanie kresťanských modlitieb odzadu. Ako zdôrazňuje Dr. Vojtíšek, satanizmus nič nové neprináša, len prevracia známe kresťanské hodnoty. Vrcholom je opak prikázania Nezabiješ - aby sa človek stal tvrdozrnným satanistom, musí zabiť. Satan si vraj vyvolených vyberá a dá im príkaz zabiť, a tomu, kto všetky prikázania poruší, pomáha. Podľa Vojtíška ide v podstate o rôzne parapsychologické pokusy, otvárajúce cestu do veľmi nebezpečných oblastí nášho života.

 

Obete ľudské i zvieracie

Obete - zvieracie i ľudské - patria k rituálom satanistov, ktorí veria, že z nich načerpajú silu. A čím viac a dlhšie obeť trpí, tým viac sily uvoľní. Navyše, musí byť čo najmladšia, mláďa, dojča, dieťa, aby ju mohol diabol, ku ktorému sa nakoniec dostane, vychovať. Pri obradoch je bežné sexuálne zneužívanie obetí, satanisti mučia a sexuálne dráždia i vlastné deti, aby sa v nich vytvorilo spojenie utrpenia a sexu, typické pre tvrdozrnných satanistov.

Treba skutočne silný žalúdok a oceľové nervy, aby človek vydržal počúvať od polnoci do prvého slnečného lúča tie nezmysly. Panny z čarodejníckych skupín, tancujúce nahé na sabatoch čarodejníc za splnu v lese, zariekavania a čary čiernej mágie, ktoré majú škodiť ľuďom, princíp trojnásobnej odplaty, natieranie sa špeciálnymi halucinogénnymi masťami, pitie krvi, vyvolávanie diabla a podobne. V kalendári satanistických sviatkov je jedným z najvýznamnejších 31. október, ktorý má tradíciu v stredoveku ako sviatok druidov. Vyvoláva sa Satan, ktorému treba priniesť krvavé obete, zvieracie či ľudské - má to byť muž medzi 15 až 33 rokmi, ktorému odseknú ruky i nohy. Medzi ďalšími 18 sviatkami je i 17. január, oslava Satana sexuálnymi orgiami, kde je obeťou dievča medzi 7 a 17 rokmi. O zaradení 11. septembra ako dvadsiateho sviatku sa vraj uvažuje - satanisti videli Satanovu tvár v oblakoch dymu, vznášajúcimi sa nad horiacimi newyorskými dvojičkami.

 

Český veľkňaz Big Boss

Prostredníctvom internetu som sa zoznámil s človekom, ktorého nick Pán Bohov ma zaujal. Slovo dalo slovo, stretli sme sa... V civile správca počítačovej siete, v hierarchii wicca kultu vysokopostavený Pán Bohov, ktorý vraj dokáže prekliať kohokoľvek, stačí mu len jeho aktuálna fotografia. Ako mi Standa tvrdil, jeden muž vďaka jeho prekliatiu skočil z okna a navždy ostal invalidný, druhý spáchal samovraždu. Urobil som pokus - dal som Pánovi Bohov fotografiu človeka, ktorý ma okradol a podviedol, aby ho zaklial. Podvodník, samozrejme, ďalej podvádza a podniká, Pán Bohov akosi zlyhal...

Centrum českého satanizmu bolo kedysi v Brne, kde ho vyhlásil veľkňaz Big Boss, inak Jiří Walter, hrajúci v metalovej kapele Torr (medzi satanistami je populárna aj britská skupina Slayer či Blad Sabbath). Satanistov sú podľa neho v Česku stovky, ale výber je vraj veľmi prísny. Pobočky sa nazývajú jaskyne, súperia medzi sebou o moc a vraj dnes je najsilnejšia pražská jaskyňa vedená kňazom Pavlom Brndiarom. „Šanca, aby ste sa s nimi stretli, je nulová" - varoval ma brniansky gynekológ. Pravdu povediac, nemám o to záujem... No mám veľmi intenzívny pocit, že satanizmus hrozbou je...