BELGICKO – Belgická polícia začiatkom roka vypátrala niekdajšieho sektárskeho vodcu Jana Dietricha Dvorského, alias Parsifala Imanuela. Políciu na stopu kontroverzného páru priviedol nápadník ich dcéry.

Cez plot nie je na tú obrovskú vilu s bazénom príliš vidieť. Vyzerá podobne ako mnoho ďalších, ktoré tu v pokojnej časti belgického letoviska Ostende stoja, avšak táto je predsa len odlišná. Býva v nej muž, ktorý sa predstavuje ako Syn človeka, Vyslanec Boží alebo nový Mesiáš. V Česku je však známejší ako Jan Dietrich Dvorský alebo Parsifal Imanuel. Človek, ktorý okolo seba vytvoril sektu priaznivcov a s ktorým pred rokmi utiekla Lucia Dvorská, dcéra známej herečky Mileny Dvorskej.

Dvorský a jeho žena (on jej hovorí Labutia panna) utiekli z Česka v obavách z trestu, lebo neposielali deti do školy. Dlho nebolo jasné, kde rodina s ôsmimi deťmi žije. To, že sú v Belgicku, odhalila miestna polícia. Došlo jej udanie, že Dvorský terorizuje jednu z dcér. „Vrazilo k nám päť či šesť chlapíkov s pištoľami a povolením na prehliadku. Prehľadali to tu od pivnice po povalu. Nakoniec sa nám ospravedlnili. Keď videli, ako krásne žijeme, hrozne si nás obľúbili a zmenilo sa to na večierok s koláčmi," tvrdil Dvorský MF DNES.

Odhalenie Dvorských odštartovala nešťastná láska ich najstaršej dcéry Júlie (22). Na internete sa zoznámila s americkým študentom ruského pôvodu Danslavom. Rodina po čase mladíka zasvätila do svojej situácie. Pozvala ho na návštevu, ale tá sa zrejme príliš nevydarila. „Boli sme spolu tri dni, on býval v hoteli. Mama na neho tak trochu pritlačila, ako to so mnou myslí. Ja som o ňom začala pochybovať a on si potom nesprávne vysvetlil jednu moju textovú správu. Potom napísal udanie, že ma rodina terorizuje," hovorí Júlia. „Skrátka sa dcére pomstil za to, že ho pustila k vode. I tak vyzeral ako mŕtvy krtko," nezastiera Lucia Dvorská, že dcérin nápadník jej príliš do oka nepadol.

Belgickí policajti pri razii zistili, že rodičia Dvorskí majú dávno prepadnuté pasy a ich deti sú bez akýkoľvek dokladov. Len štyri najstaršie dcéry majú rodné listy. Rodine preto prikázali, že musí Belgicko opustiť. Parsifal však náhly problém vyriešil trikom - hovorí, že stačilo, aby rodina na deň vycestovala do Nemecka. Dnes už sú znova naspäť v Ostende, kam sa presťahovali pred dvoma rokmi. „Predtým sme žili desať rokov v Holandsku. Bývali sme na niekoľkých miestach, začali na nás ale tlačiť, aby sme deti posielali do školy. Preto sme odcestovali do Belgicka. Je slobodomyseľnejšie. Tu platí zákon, že sa deti musia vzdelávať, a nie je podstatné kde," vysvetľuje 44-ročná Lucia Dvorská.

Z Belgicka sa pár sťahovať nechce. Dobre zariadený dom, ktorý si prenajíma údajne za 4 000 eur mesačne, je dosť veľký, aby každý z ôsmich potomkov mal vlastnú izbu. V ďalšej miestnosti má Dvorský nahrávacie štúdio, kde vznikajú cédečka s jeho hudbou. Tú si každý môže vypočuť na webových stránkach Parsifala. Vďaka nahrávkam si vraj taktiež môže rodina dovoliť nákladný život v Belgicku. „Moje pesničky sa niekomu natoľko zapáčia, že mi dá trebárs pol milióna," vysvetľuje Dvorský. Viac o tom, z čoho rodina žije, nechce hovoriť.

Belgická polícia teraz necháva Parsifala s jeho najbližšími na pokoji a vyzerá to, že rodine nič nehrozí ani od českej polície. Zatykač na Dvorského pre zanedbanie výchovy najstarších detí stále platí, je však obmedzený len na Česko. Sami policajti sú navyše skeptickí, či Parsifal a jeho družka budú niekedy za porušenie zákona potrestaní. Podľa nich ubehol od činu príliš dlhý čas a súd v takých prípadoch trest väčšinou neukladá. Nič na tom nemení fakt, že Dvorskí neposielali do školy ani ďalšie deti, ktoré sa narodili po ich úteku do zahraničia. Parsifal sa možnému stíhaniu v Česku snaží predísť. Pokúša sa dostať milosť. Pred rokmi však so žiadosťou u vtedajšieho prezidenta Václava Havla neuspel.