USA – Nové výskumy poukazujú na skutočnosť, že mladí Američania výrazne menej chodia do kostola, alebo v omnoho menšej miere sa zúčastňujú na akomkoľvek organizovanom náboženstve ako ich rodičia či starí rodičia. „V tomto smere nastali veľké zmeny," hovorí profesor Harwardskej univerzity R. Putnam, ktorý viedol výskum. Historicky bolo percento tých Američanov, ktorí sa nepriznávajú k žiadnej viere, veľmi nízke a bolo to od 5 do 10 %. Putnam hovorí, že percento tých, čo neveria, vystrelilo až na 30-40?% medzi mladými Američanmi.

Informácie o výskume boli prezentované na konferencii o náboženstve, ktorú organizovalo Fórum o viere v americkom živote. Výskum bude zahrnutý v publikácii Americká milosť. Tento trend sa začal v 90. rokoch minulého storočia a pokračuje dodnes. Zahŕňa celé generácie dievčat i chlapcov. Je pravdepodobné, že niektorí z tých, čo sa nepriznávajú k viere, nemusia byť nevyhnutne ateistami. Putnam hovorí: „Mnohí z nich majú rovnaké hodnotové systémy ako ľudia, ktorí patria do niektorej cirkvi, ale vyrastali v období, keď byť veriacim znamenalo byť konzervatívcom, najmä v sociálnej oblasti. Mnohí z týchto ľudí považujú náboženstvo za zdroj netolerancie a stuhnutosti, a preto prestávajú chodiť do cirkvi."

Toto hnutie, ktoré sa vzďaľuje od organizovaného náboženstva, môže mať efekt pre budúcnosť. Zverejnené údaje ovplyvňujú tiež vášnivé debaty o tom, či je ešte Amerika kresťanskou krajinou. Známy časopis Newseek má na titulnej strane titulok Koniec kresťanskej Ameriky, ktorý má vyprovokovať postoje kresťanských mysliteľov.