USA – V dňoch 4. - 5. mája 2001 sa v New Jersey konala medzinárodná konferencia Cults, Conversions, Science, Harm (Kulty, konverzia, veda a ublíženie). Podujatie pripravila americká nezisková organizácia AFF (American Family Foundation -www.csj.org; www.cultsandsociety.com), ktorá sa už od roku 1979 zaoberá problematikou kultov (poskytuje pomoc bývalým členom kultov a ich rodinám, organizuje prednášky a konferencie, publikuje). Na konferencii sa zúčastnilo asi 200 registrovaných účastníkov z 20 krajín sveta (USA, Kanada, Izrael, Čína, JAR, krajiny západnej Európy, Rusko, Slovensko a i.). Boli tu prítomné renomované osobnosti ako M. T. Singerová, M. Langone, S. Hassan, B. Zablocki, R. Lifton a iní špičkoví odborníci.

Prednášky prebiehali simultánne vo viacerých sekciách. Napríklad v sekcii Kulty vo svete informovali jednotliví predstavitelia neštátnych združení o situácii vo svojich krajinách a o aktivitách príslušných organizácií. Ďalšia sekcia sa venovala problémom v nových katolíckych hnutiach, ako sú Focolare, Comunione é Liberazione a iné. Prvý deň konferencie zakončila analýza známej tragédie v Ugande od Jeana-Francoisa Mayera. Druhý deň boli na programe svedectvá bývalých i súčasných členov kultov, ktorí diskutovali o pozitívnych a negatívnych skúsenostiach s konverziou. S prednáškou Kulty - 30-ročná retrospektíva vystúpila i vedúca osobnosť americkej i svetovej antikultovej scény Margaret Thaler Singerová. V sekcii Vládne reakcie na problematiku siekt som vystúpil (autor príspevku - pozn. red.) s prednáškou Prístup štátu k sektám na Slovensku. Pozitívne bola prijatá správa, že u nás existuje Ústav pre vzťahy štátu a cirkví, ktorý sa ako štátna necirkevná inštitúcia zaoberá týmto fenoménom. Vyvrcholením akcie bolo vystúpenie Roberta Liftona (autora známych kníh Reforma myslenia a psychológia totalizmu, alebo Zničíme svet, aby sme ho zachránili) s prednáškou o japonskej sekte Óm šinrikjó.

Na konferencii som nadviazal kontakty s predstaviteľmi viacerých zahraničných organizácií. Ide napríklad o Henri-Pierra Deborda z francúzskej Medziministerskej komisie proti sektám, Henri de Cordesa z belgického informačného centra o sektárskych organizáciách, alebo Juliu Brondera z americkej nadácie Leo J. Ryana (kongresmana, ktorého zavraždili predstavitelia Svätyne ľudu v Guajane roku 1978). Keďže konferencia bola verejná, mohli sa na nej zúčastniť i predstavitelia siekt. Túto možnosť využil i zástupca Scientologickej cirkvi (SC) John Carmichel z New Yorku, ktorý tu rozdával materiály pochádzajúce z CESNURu očierňujúce organizátora (AFF) a jej členov. Na konferencii bola prítomná i predstaviteľka vedenia scientologickej organizácie OSA.

Z podujatia vyplynul záver, že je ťažké medzinárodne koordinovať prístup jednotlivých krajín proti sektám, pretože jednotlivé štáty majú na tento problém rozdielny názor. Sekty však proti svojim nepriateľom postupujú koordinovane. Hlavný rozdiel v prístupe medzi Európou a USA je v tom, že zatiaľ čo Európa sa snaží chrániť práva jednotlivca proti zneužívaniu sektami, USA chráni práva menšiny (organizácie, sekty).