USA – Približne 100 miliárd dolárov investovala Saudská Arábia v posledných tridsiatich rokoch na propagáciu islamu v západných krajinách. Podľa analytikov je to dvakrát viac než Sovietsky zväz vynaložil na svoju propagandu v období celej studenej vojny. Najviac prostriedkov saudských šejkov ide na americké univerzity. Rekordné sumy boli zaznamenané v roku 2005. Harvard a Georgetown v tomto roku dostali po tridsať miliónov dolárov. Dotácie sú určené islamským ústavom týchto slávnych univerzít. Investície sa začínajú pomaly vracať. Ako uvádza taliansky denník Il Foglio, takto podporované centrá pri univerzite Georgetown sú v súčasnosti najaktívnejšími strediskami antiizraelskej a antiamerickej propagandy vo Washingtone.

Na druhej strane Saudská Arábia, taká štedrá voči západným intelektuálom, patrí medzi krajiny s veľmi nízkou gramotnosťou. Čítať a písať vie len necelá polovica populácie. S podobným úsilím, s akým podpor je šírenie islamskej kultúry v zahraničí, Saudská Arábia potláča akékoľvek prejavy kresťanstva na vlastnom území. Aj keď sa počet kresťanov odhaduje na viac než dva milióny, teda vyše 7 % obyvateľov, nemajú ani jediný kostol, kaplnku alebo dom vyhradený na modlitbu.

V Saudskej Arábii, ktorá v západnom svete podporuje stavbu mešít a často sa odvoláva na ideu dialógu, platí prísny zákaz praktizovania akéhokoľvek iného náboženstva než islamu. Do tejto krajiny nie je povolené priviesť náboženské symboly, ako sú kríže, ružence, a najmä nie Bibliu. Na dodržiavanie prísnych nábožensko-morálnych pravidiel dozerá osobitná polícia. Zmena náboženstva sa trestá smrťou.