HOLLYWOOD - O tom, komu vlastne „patrí" Hollywood sa diskutuje už celé storočie. To, že možno nenápadne padol do rúk obávaným i zosmiešňovaným scientológom, je však ochotný priznať len málokto. Na cirkev, ktorá ovládla prostý ľud aj mnohých prominentov, si už v budúcom roku posvieti film Paula Thomasa Andersona s Joaquinom Phoenixom, Amy Adamsovou a Philipom Seymourom Hoffmanom, a to napriek vyše ročnému zákulisnému boju, ktorý s režisérom cirkev zvádzala.

 

Film sa takmer „rozplynul"


 
Ešte v minulom roku sa v krátkom časovom slede objavili informácie o vzniku a následnom zastavení filmového projektu The Master. Režisérom snímky, ktorá akoby sa na jeseň roku 2010 rozplynula v kalifornskom ovzduší, mal byť Paul Thomas Anderson, 40-ročný päťnásobný nominant na Oscara za réžiu či scenár filmov Boogie Nights (Hriešne noci), Magnólia alebo There Will Be Blood (Čierna krv). Andersona v Hollywoode považujú za špecialistu na pikantné témy. Práve to ale jeho najnovší film takmer zahubilo.

Hlavným hrdinom filmu The Master má byť Lancaster Dodd. Vojnový veterán, ktorý po návrate do USA nedokáže nájsť svoje miesto v spoločnosti, a tak si vytvorí vlastnú komunitu - cirkevnú sektu. Na tomto príbehu by možno ani nebolo nič, čo by mohlo podnietiť kohokoľvek nespokojnosť, ak by len Andersonov scenár tak veľmi nedbal na detaily. Režisérov fiktívny príbeh totiž nesmierne pripomína príbeh vzniku Scientologickej cirkvi, ktorá akoby náhodou patrí v Hollywoode medzi tie najrozšírenejšie sekty. Aj Andersonova sekta napríklad vzniká v roku 1952, teda práve vtedy, keď svoju cirkev založil aj otec scientológie L. Ron Hubbard. Práve na neho sa nápadne podobá aj predstaviteľ hlavnej úlohy Philip Seymour Hoffman (na snímke), ktorého Anderson považoval za pilier filmu už pri písaní scenára.

 

Život v strachu


 
Ani Andersonov vzťah k scientológii nie je celkom platonický. Vizuálny umelec Jeremy Blake, s ktorým režisér úzko spolupracoval na komédii Opití láskou (Punch-Drunk Love), spáchal v roku 2007 samovraždu len týždeň po tom, čo dobrovoľne opustila tento svet tiež jeho priateľka, úspešná tvorkyňa počítačových hier Theresa Duncanová. V posledných mesiacoch pár žil v neustálom ochromujúcom strachu práve zo scientológov, ktorí ich údajne prenasledovali a zastrašovali. Napriek oficiálnym vyhláseniam, v ktorých Anderson tvrdil, že podobnosti jeho fikcie a scientológie sú čisto náhodné, medzi hercami, filmármi aj producentmi hojne zastúpená cirkev sa postavila na odpor.

Nešlo však o žiadne mediálne prestrelky či bojkot jednotlivcov. Film zamietli hneď jedny z najväčších hollywoodskych filmových štúdií Universal, a to krátko po tom, čo internetový magazín The Playlist zverejnil analýzu scenára k snímke s dôrazom na paralely so scientológiou. Má teda skutočne prapodivná sekta spájaná s mnohými obvineniami zo zastrašovania svojich kritikov v Hollywoode moc povoliť, alebo, naopak, pochovať filmový projekt za desiatky miliónov dolárov? Mnohí tvrdia, že keď dokázala vytiahnuť z blata a postaviť na piedestál niekoho takého kontroverzného, ako je Tom Cruise, dokáže už asi všetko.

 

Na scenári „zapracoval"


 
Anderson sa však nevzdal a napriek tomu, že mu zavreli dvere pred nosom ešte viaceré štúdiá, záchrancu napokon našiel v podobe 25-ročnej Megan Ellisonovej, dcére miliardára a vášnivej producentky. Ellisonová sa nedávno realizovala napríklad aj v kinohite Skutočná guráž (True Grit), a tak prísľub jej spolupráce posmelil aj hercov, ktorí dosiaľ veľmi nadšení filmom neboli. Okrem už spomínaného Hoffmana sa napokon Andersonovi upísali aj Joaquin Phoenix, Laura Dernová a Amy Adamsová. Nakrúcať sa dokonca začne už 13. júna, a tak film bude mať zaiste v budúcom roku premiéru. Otázne ale je, akú cenu za tento náhly zlom k lepšiemu musel Anderson zaplatiť. Podľa magazínu AV club totiž na scenári po neúspechoch so štúdiami Universal „poriadne zapracoval".