BERLÍN - Viac ako stovka zneužívaných Nemcov sa možno dočká spravodlivosti. V Nemecku ide pred súd jeden z vodcov sekty Kolónia Dignidad. Skupina pôsobila od 60. rokov na odľahlom mieste v Čile. V uzavretom tábore boli týrané a zneužívané deti i dospelí. Skrývali sa tu aj hľadaní nacisti. Kolóniu Dignidad založil v Čile v roku 1961 Paul Schäfer - bývalý nacistický lekár, ktorý prešiel na dráhu evanjelického kazateľa. Svet kolóniu pri meste Parral dlho považoval za skupinu neškodných čudákov v bavorských krojoch. Lenže keď sa roku 1988 dostali dvaja členovia sekty von, vyšli na povrch prvé hrôzy. Asi 300 obyvateľov nesmelo územie obohnané ostnatým drôtom opustiť. V usadlosti platil zákaz telefónov, kalendárov a až na výnimky aj sexuálnych vzťahov.

Dnes 51-ročný Werner Schmidtke (na snímke) na hrôzy z kolónie nerád spomína. Keď mal dva roky, matka ho s deviatimi súrodencami odviezla do Čile. Jeho rodičia boli presvedčení, že smerujú k lepšiemu. Lenže deti už na lodi od rodičov oddelili. Držali ich v dome, kde býval charizmatický vodca celej osady.

Tým sa Wernerovo utrpenie začalo. Od rána do večera nosil drevo z lesa alebo na poli vykopával kamene. Celé dni len o chlebe a vode. To najhoršie však malo ešte len prísť. Zaviedli ho do budovy podobnej nemocnici. Vo veľkej miestnosti ležali na posteliach pripútané nahé deti. Vyzliekli ho, zaviazali mu oči, do uší dali zátky. „Potom sa začalo peklo. Elektrické šoky, zvieracie bodnutie. Zrazu ste počuli, ako niekto vedľa vás kričí, ak ste práve neboli na rade vy. Bolo to peklo. Skoro o tom nedokážem hovoriť, ale musím, lebo chcem, aby sa svet dozvedel, čo sa stalo," hovorí Schmidtke.

Definitívne odhalenie prišlo v roku 1997, keď zakladateľ sekty z Čile ušiel pred úradmi a chudobní, málo vzdelaní a traumatizovaní príslušníci sekty sa ocitli na slobode. Objavili sa prvé žaloby proti Schäferovi. Toho policajti zatkli o osem rokov neskôr v Argentíne, kde sa schovával. Čilský súd ho za zneužívanie detí a dospelých poslal na dvadsať rokov do väzenia, kde muž prezývaný Večný strýko predvlani zomrel.

 

Z kolónie je teraz hotel


Vážne zločiny proti nemeckým občanom ale nespáchal Schäfer sám. Pomáhala mu veľmi malá a súdržná skupinka, ktorá za ním pevne stála. Okrem iných do nej patril aj Hartmut Hoppe. Schäferov blízky spolupracovník je druhým odsúdeným. Aj on ale stihol pred trestom z Čile utiecť. Na zdesenie obetí sekty sa však Hoppe vlani objavil v Nemecku. Nútený prevoz do čilského väzenia mu nehrozí, pretože nemecká ústava zakazuje vydanie vlastných obyvateľov do cudziny. Poškodení preto okamžite podali novú žalobu. „Doktor Hoppe je obvinený hlavne z napomáhania a podnecovania sexuálneho zneužívania detí," upresňuje štátny zástupca Hans-Dieter Menden. To sú totiž jediné zločiny, pri ktorých ešte neuplynula premlčacia lehota. Počas predchádzajúcich procesov pritom vyšetrovatelia odhalili ďalšie prekvapivé skutočnosti. Napríklad, že sa v kolónii skrývali hľadaní nacistickí zločinci - vrátane neslávne známeho doktora Mengeleho. Alebo že vojenský režim diktátora Pinocheta kolóniu pravidelne využíval ako tajnú mučiareň. Hopp sa k prípadu odmieta vyjadrovať.

Kolónia Dignidad pritom stále stojí. Noví správcovia ju zmodernizovali. Usilujú sa na odľahlé miesto prilákať turistov. V usadlosti premenovanej na Vila Baveria vznikol hotel. Z výnosov sa platí odškodné obetiam týrania.