SOUL – Zakladateľ a popredný predstaviteľ medzinárodnej sekty munistov, kórejský reverend Son-mjong Mun zomrel vo veku 92 rokov v nemocnici neďaleko Soulu na následky spojené so zápalom pľúc. V nedeľu to oznámili zástupcovia jeho cirkvi. Za príčinu úmrtia označili dýchacie ťažkosti spôsobené „prepracovaním, častými cestami do cudziny vrátane USA a rannými modlitbami". Pohreb sa po takmer dvojtýždňovom smútku uskutoční 15. septembra na hore Cheonseong, ktorú stúpenci tejto sekty označili za svoju „svätú zem".

Mun sa narodil v roku 1920 v poľnohospodárskej oblasti, ktorá je dnes súčasťou územia KĽDR. Tvrdil, že keď mal 15 rokov, zjavil sa mu Ježiš Kristus a vyzval ho, aby zriadil kráľovstvo Božie na zemi. Vtedy vraj dvakrát odmietol, tretíkrát ale výzvu prijal. Po úteku do Južnej Kórey ho väznil a mučil komunistický režim. Jeho nasledovníci ho pokladajú za otca vesmíru, Pravého rodiča a za skutočného Mesiáša, ktorého príchod je predpovedaný v Biblii.

Mun, ktorého na rozdiel od pravoverných BBC označila za samozvaného mesiáša, založil svoju Cirkev zjednotenia v Soule roku 1954. Darilo sa jej najmä v 70. a 80. rokoch, keď sa Mun presťahoval do USA a hovoril o miliónoch členov po celom svete. Od toho času sa veľa ovečiek rozpŕchlo, ale munisti stále predstavujú vplyvnú komunitu, najmä v USA, Japonsku a v Južnej Kórei. Podľa reálnych odhadov má v súčasnosti sekta na celom svete niekoľko desaťtisíc členov. Mnohí kritici ju považujú za jeden z najnebezpečnejších kultov.

Cirkev zjednotenia sa preslávila hromadným sobášením párov. Z hromadných svadieb, ktoré Mun vykonával naraz, sa najznámejšie uskutočnili roku 1982 v newyorskej hale Madison Square Garden a roku 1995 v Južnej Kórei, kde spojil 360-tisíc párov. Tie sa však nikdy predtým nestretli a k spoločnému životu sa rozhodli len na základe výberu svojho vodcu. Mun tak urobil podľa zaslaných fotografií žiadateľov o sobáš a opisu ich charakterových vlastností. Deklarovaným cieľom učenia sekty je totiž založiť dokonalú rodinu, obnoviť čistotu sveta a nastoliť v ňom mier a harmóniu. Mun preto usporadúval hromadné svadby naprieč národnosťami s cieľom založiť dokonalú rasu, ktorá ovládne svet.

Muna v minulosti obviňovali z vymývania mozgov a nezákonného obohacovania. To popieral, napriek tomu v USA, kam sa v 70. rokoch presťahoval, putoval roku 1982 za daňové úniky na jedenásť mesiacov do väzenia. V neskorších rokoch sa Munova cirkev zamerala i na výstavbu svojej ekonomickej základne v oblasti stavebníctva, cestovného ruchu a médií. Vďaka obchodnému talentu sa z Muna stal miliardár. Jeho obchodné impérium zahŕňalo napríklad denník Washington Times, Bridgeportskú univerzitu či automobilky v Číne a Severnej Kórei. Cirkev zjednotenia podnikala aj v potravinárstve a hotelierstve, vlastnila futbalový tím a mnoho ďalších okázalých nehnuteľností. Mun tak riadil početné podnikateľské aktivity vo svete a v Južnej Kórei. Mal podiely dokonca v zbrojovkách. Počiatočný kapitál získal tiež vďaka desiatkom a darom, ktoré dostával od svojich početných stúpencov. Niektorí jeho „neprajníci" sa domnievajú, že svoju cirkev založil práve preto, aby si nahonobil obrovský majetok a medzinárodný rešpekt a vplyv. To sa mu napokon aj podarilo, keďže v čase rozkvetu svojej sekty a pre závratné bohatstvo, ktoré si nahonobil, bol zrejme najznámejším Kórejcom na svete. Dnešné generácie si však už s jeho menom takmer nič nespájajú.

V roku 2006 sa Mun vrátil do Soulu a odovzdal svoje cirkevné a podnikateľské impérium niektorým zo svojich 14 detí. O dva roky neskôr sa najvyšším predstaviteľom cirkvi oficiálne stal jeho najmladší syn Hyun Jin Mun.

Munova cirkev sa pokúša tiež preniknúť do politického života. Od roku 1971 si Mun získal mnoho priaznivcov v americkom Kongrese. Bol dokonca poradcom prezidenta USA Richarda Nixona a neskôr pomáhal financovať predvolebnú kampaň republikánskeho šéfa Bieleho domu Ronalda Reagana i Georga Busha. Vo svojej cirkvi dokonca vychovával ultrapravicových politikov predovšetkým z Južnej Kórey. V roku 1991 sa stretol aj s posledným sovietskym prezidentom Michailom Gorbačovom. A hoci bol zarytým antikomunistom, udržiaval priateľské vzťahy so severokórejským vodcom Kim Ir-senom (na snímke). Keď vodca v roku 1994 zomrel, jeho nástupca Kim Čong-il Munovi každý rok posielal k narodeninám hodnotné dary.

Mun v roku 1995 navštívil Prahu, kde si jeho prejav vypočuli stovky ľudí z Čiech i zo Slovenska. O tri roky neskôr prostredníctvom satelitu požehnal 1 500 párom z celej Európy (z toho 440 párov pochádzalo zo Slovenska) v bratislavskej Športovej hale na Pasienkoch, kde sa konala tzv. Medzinárodná svätá svadba s požehnaním, ktorej organizátorom bola munistická Federácia rodín za svetový mier a zjednotenie. Zaujímavosťou tiež je, že v rokoch 2003 až 2005 Mun nesmel vycestovať do Británie.

Munovu osobu možno podľa DPA charakterizovať rôznymi prezývkami: zrejme prvý juhokórejský miliardár, fanatický antikomunista, charizmatický kazateľ alebo napríklad kráľ mieru. Posledné označenie vychádza z toho, že sa pred rokmi pri jednej podivnej ceremónii v prijímacom priestore amerického Senátu dal zahaliť do kráľovského plášťa a na hlavu si nechal nasadiť korunu. V tejto súvislosti som si spomenul na Ježišove slová: „Keby vám niekto povedal: Hľa, tu je Kristus, alebo: Tam je - neverte! Lebo vystúpia falošní mesiáši a falošní proroci a budú robiť veľké znamenia a zázraky, aby zviedli - ak je to možné - aj vyvolených (Mt 24, 23-24).