FRANCÚZSKO – Hŕstka osvietených ľudí mala až doteraz jasno, ako prežije koniec sveta, ktorý má nastať pred Vianocami tohto roka. Na mimozemský odvoz zo Zeme chceli čakať na vrchole hory Pic de Bugarach vo francúzskych Pyrenejach. Úrady im však urobili škrt cez rozpočet a spásne miesto sa na inkriminované dni rozhodli uzavrieť pred verejnosťou. Všetci priaznivci konca sveta, ktorý mayský kalendár predpovedá už na 21. decembra, veria, že ich záchranou budú mimozemšťania ukrytí neďaleko malej dedinky na juhu Francúzska. Tam sa má podľa povestí v útrobách hory Pic de Bugarach ukrývať letka mimozemských tanierov, ktoré v deň konca sveta vzlietnu späť k svojej domovine a možno so sebou zoberú aj pár zástupcov ľudskej rasy.

Nádej pre jednu skupinku ľudí je však prekliatím pre obyvateľov dediny Bugarach. Tí sa musia už niekoľko mesiacov potýkať s nájazdmi stúpencov hnutia New Age a ufológov, ktorí okupujú úpätie pôsobivej hory a čakajú na deň D. Miestne úrady vyslovili hlasné protesty obyvateľov dediny a nadšeným členom siekt sa rozhodli prekaziť plány. V inkriminované dni totiž zakázali vstup verejnosti na vrchol Pic de Bugarach. Zákaz sa týka aj prípadných odvážlivcov, ktorí by sa na vrchol chceli dostať zavesení na padáku alebo klzáku. Úrady tak chcú zabrániť jednak terorizovaniu obyvateľov dedinky, jednak panike a šialenstvu počas 21. decembra. Miestna polícia dokonca zatvára stánky tých, ktorí sa rozhodli na konci sveta zarobiť. Predávanie spomienkových predmetov a suvenírov za ceny ako z iného sveta preto muselo skončiť už teraz.

 

Naivitu členov siekt niektorí využívajú


Proti zákazom zo strany úradov sa, samozrejme, búria sami členovia siekt a nadšenci UFO, ktorí do Francúzska merali často tisíce kilometrov dlhú cestu. Úrady sa podľa nich svojím krokom len usilujú zakamuflovať fakt, že v srdci hory naozaj čakajú mimozemšťania, čomu vraj nasvedčuje i mnoho pozorovaní amatérskych ufológov.

Obyvatelia dedinky Bugarach sa síce náletom ľudí z celého sveta bránia, podnikavci z iných neďalekých dedín a miest však vidia v konci sveta skvelú šancu na výnosný obchod. Jeden z miestnych vlastníkov pôdy zašiel tak ďaleko, že záujemcom bude prenajímať svoj dom a pozemok. Za sklonenie hlavy na posteli si účtuje 1 500 eur za noc, miesto na kempovanie záujemcov bude stáť 400 eur na noc. „Poskytujem predsa skvelé služby, kus zeme, ktorá vám zaistí nesmrteľnosť," obhajuje vysoké ceny majiteľ. Medzigalaktickí stopári, ktorí majú hlboko do vrecka, sa musia uspokojiť s ubytovaním vo vzdialenejších mestách. V 19 kilometrov vzdialenej obci si môžu prenajať hotelovú izbu za 500 eur na noc. Za mimozemskými záchrancami však budú musieť UFO nadšenci dochádzať. Nielen na predraženom ubytovaní sa však miestni snažia zarobiť.

 

Úrady sa boja aj hromadných samovrážd


Francúzsko je svetovou veľmocou vo výrobe vína, jeden z jeho lokálnych výrobcov v prílive zvestovateľov konca sveta prišiel s nápadom na produkciu obmedzenej série vín. Jedno plánuje pomenovať jednoducho Koniec sveta, druhé, ktoré bude distribuovať na budúci rok, nazval Prežili sme. O ich cene radšej pomlčal. Prefekt oblasti Eric Freysselinard obchodné plány obyvateľov zo svojho kraja príliš nepodporuje. „Zdá sa mi to naozaj nepochopiteľné, keď naši občania zneužívajú naivitu iných ľudí a snažia sa z nich ťahať peniaze," uviedol pre server The Telegraph prefekt. Úrady sa tiež obávajú ďalšej hrozby. Nie je totiž vylúčené, že sa môže okolie malebnej francúzskej dedinky stať svedkom hromadných samovrážd členov siekt, aké sa stali napríklad v roku 1995 v Alpách, keď sektami predpovedaný koniec sveta neprišiel.