USA – Každý tretí Američan verí tomu, že klimatické zmeny sú podvod, každý štvrtý, že svet je pod nadvládou sprisahania tajnej svetovej vlády a každý piaty, že existuje súvislosť medzi očkovaním detí a autizmom. Pozrime sa teda na konkrétne čísla:

Až 37 percent opýtaných respondentov si myslí, že zmena klimatických podmienok je podvod. Verí tomu 58 percent republikánov a 11 percent demokratov. 6 percent respondentov si myslí, že Usáma bin Ládin je stále nažive. 21 percent opýtaných verí tomu, že v roku 1947 padlo pri Roswelli UFO, ale nehodu americká vláda zámerne utajila. 29 percent verí v existenciu mimozemských civilizácií. Už keď sme pri tom: 7 percent respondentov uviedlo, že pristátie na Mesiaci bol iba nafingovaný podvod. 28 percent je presvedčených, že existuje tajná svetová vláda, ktorá má za úlohu nastoliť Nový svetový poriadok. Rovnako 28 percent si myslí, že za útokmi 11. septembra 2001 stál bývalý iracký diktátor Saddám Husajn (aj napriek tomu, že na to neexistujú dôkazy).

Takmer polovica opýtaných respondentov (44 percent) sa domnieva, že George Bush zámerne klamal o existencii irackých zbraní hromadného ničenia. Celkom logicky takto uvažuje až 72 percent demokratov a iba 13 percent republikánov. 11 percent je presvedčených, že americká vláda zámerne umožnila, aby došlo k útokom 11. septembra. (78 percent opýtaných tomu neverí). Pätina respondentov sa domnieva, že existuje súvislosť medzi povinným očkovaním detí a autizmom. Až 14 percent si myslí, že kľúčovú úlohu pri obrovskej expanzii cracku v getách amerických veľkomiest v 80. rokoch zohrala CIA. 9 percent je presvedčených o tom, že vláda zámerne pridáva fluór do pitnej vody (a nie práve kvôli dentálnej starostlivosti). Ak by to nestačilo, 15 percent sa domnieva, že americká vláda a médiá prostredníctvom televízie kontrolujú myseľ svojich divákov. A rovnako 15 percent si myslí, že chemický a farmaceutický priemysel „vynalieza" nové a nové choroby, len kvôli profitu. Naproti tomu len relatívne malý počet ľudí (5 percent) verí tomu, že pomocou kondenzačných čiar lietadiel vláda zámerne vypúšťa do ovzdušia chemikálie na ovládanie ľudí. Zato až 4 percentá veria tomu, že svet ovládajú reptiliáni, čiže plazí (jašteričí) ľudia. Ak sa na to pozeráme takto, je celkom upokojujúce, že 14 percent respondentov verí v existenciu Yetiho. Podľa výsledkov prieskumu si myslí viac ako polovica (!) opýtaných, presnejšie 51 percent, že za vraždou Johna F. Kennedyho stojí obrovské sprisahanie a len každý štvrtý človek verí tomu, že Lee Harvey Oswald konal sám. 13 percent respondentov zase verí tomu, že súčasný americký prezident Barack Obama je sám Antikrist a už vôbec neprekvapuje fakt, že tomu verí až 22 percent republikánov. No a na záver naozaj radostná správa: iba 5 percent opýtaných respondentov neverí tomu, že Paul McCartney skutočne umrel v roku 1966.

Koniec dobrý, všetko dobré. Ktorej konšpiračnej teórii veríte vy?