SOUL – Tisícky členov Cirkvi zjednotenia reverenda Muna (munisti) sa v stredu zosobášili pri hromadnom obrade v Južnej Kórei. Ide len o druhú akciu tohto typu od smrti kontroverzného zakladateľa cirkvi reverenda San Mjung Muna, napísala agentúra AFP. Približne 2 500 rovnako oblečených párov, z ktorých sa niektoré zoznámili iba o pár dní skôr, sa zúčastnilo na slávnostnom obrade v svetovom ústredí munistov východne od juhokórejskej metropoly Soulu.

Mun zomrel v septembri 2012 vo veku 92 rokov na komplikácie po zápale pľúc, a tak obradu v meste Kapjong predsedala vdova po reverendovi, 71-ročná Hak Ča Han. Hromadné svadby sú pre Cirkev zjednotenia typické. Reverend Mun ich začal organizovať v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Roku 1997 bolo vo Washingtone takto zosobášených okolo 30-tisíc dvojíc, o dva roky neskôr s rovnakým cieľom zaplnilo olympijský štadión v Soule približne 21-tisíc párov. Niektoré páry si ale veľmi nerozumejú. Mnohých partnerov dal dohromady sám Mun, ktorý hlásal, že romantická láska vedie k sexuálnej promiskuite, nevhodným spojeniam osôb a nefungujúcej spoločnosti. Dvojice sa často poznali len chvíľku pred obradom a vzhľadom na Munovo presadzovanie sobášov naprieč kultúrami také páry často nehovorili tým istým jazykom. V posledných rokoch sa výber partnerov preniesol na rodičov.

Mnoho členov Cirkvi zjednotenia zosobášených pri terajšom obrade dalo prednosť spárovaniu na „zásnubnej ceremónii", ktorej pred niekoľkými dňami predsedala vdova po Munovi. Kórejčan Kim Čong-re priznal, že komunikácia s jeho po anglicky hovoriacou nevestou z Filipín je prinajmenšom dočasne obmedzená. „Viem po anglicky len trochu. Rozumiem, ale hovoriť veľmi nedokážem. Tak jej načúvam a občas sa pokúsim vyjadriť," povedal. Talianka Carmen Ritizziová stojaca po boku svojho ženícha z Nemecka uviedla, že jej priateľov doma rozhodnutie vydať sa v súlade s tradíciami cirkvi nijako zvlášť nešokovalo. „Ľudia sa spočiatku môžu čudovať, prečo niečo také robíme. Ale nakoniec reagujú s pochopením a priateľsky," povedala.

Náboženské spoločenstvo, ktoré San Mjung Mun založil v roku 1954, je známe tiež svojimi politickými a hospodárskymi aktivitami po celom svete. Táto náboženská sekta hlása zjednotenie všetkých náboženstiev a chce vytvoriť „dokonalú rodinu" munistov, obnoviť čistotu sveta a nastoliť v ňom mier a harmóniu. Preto organizuje takzvané hromadné svadby s cieľom založiť „dokonalú rasu", ktorá ovládne svet. Kritici ale vinia cirkev zo sektárskych praktík. Uvádzajú, že hromadné sobáše sú jasným dôkazom vymývania mozgov. Počet členov tejto cirkvi, ktorá sa označuje za kresťanskú, sa vo svete odhaduje približne na tri milióny.