PRAHA – Moslimovia v Česku chcú mať možnosť učiť na štátnych školách, zakladať svoje vlastné a tiež sobášiť. V septembri totiž uplynie požadovaných desať rokov odvtedy, čo Ústredie moslimských obcí získalo štátnu registráciu. Vyznávači islamu sa pokúsia splniť ďalšiu podmienku - zhromaždiť vyše 10-tisíc podpisov ľudí, ktorí sa k ich cirkvi hlásia. Desať rokov registrované cirkvi majú možnosť žiadať o získanie oprávnenia na výkon takzvaných zvláštnych práv. K nim patrí oprávnenie zakladať školy, sobášiť, vyučovať svoje náboženstvo na štátnych školách či vykonávať duchovnú službu v armáde a vo väzniciach. „Určite sa o to budeme usilovať. V našej komunite je záujem, aby sme boli uznaní ako plnohodnotná cirkev. Bolo by to i plus pre vzťahy Českej republiky s moslimským svetom," povedal iDNES.cz predseda Ústredia moslimských obcí Muneeb Hassan Alrawi.

Moslimov ale čaká neľahká úloha. Podľa zákona musia zhromaždiť podpisy minimálne 1 promile občanov ČR alebo cudzincov s trvalým pobytom, ktorí sú starší ako 18-roční podľa posledného sčítania ľudu. Vzhľadom na výsledky cenzu z roka 2011 je tak potrebné získať aspoň 10 437 podpisov. Pritom podľa tohto sčítania ľudu sa k Ústrediu moslimských obcí prihlásilo len 1 437 ľudí a ďalších 1 921 osôb k islamu všeobecne (4,5 milióna ľudí však kolónku náboženská viera vôbec nevyplnilo). Religionista a historik Vít Machálek z Univerzity Pardubice odhaduje, že v Česku sa k islamu nejakým spôsobom hlási približne 20-tisíc ľudí. „Počet praktizujúcich moslimov je ale zhruba len tisíc," povedal iDNES.cz znalec islamu. Iné odhady hovoria o maximálne dvoch tisícoch. Alrawi uznáva, že získať toľko podpisov bude veľmi ťažké. „Podľa mňa to ale nie je nemožné. Je to tak päťdesiat na päťdesiat. Musíme to skúsiť," uviedol podnikateľ pôvodom z Iraku dlhodobo žijúci v Brne. Zatiaľ nie je rozhodnuté, kedy moslimovia začnú zbierať podpisy. „Začali sme to tento rok preberať na našich schôdzach. Uvidíme, či to má význam rozbehnúť trebárs už v máji, v lete alebo neskôr. Netreba sa ale príliš ponáhľať," doplnil.

Ani v prípade úspechu podpisovej akcie to ale neznamená, že moslimovia budú automaticky môcť zakladať školy alebo učiť o svojej viere. Na to by ešte museli napríklad splniť podmienky vymedzené školským zákonom. Podľa Alrawiho zatiaľ nie je jasné ani to, o aké zvláštne právo by sa cirkev zaujímala najväčšmi. Ústredie moslimských obcí pôsobí od roku 1991, registráciu štátu získalo v septembri 2004. Jednotlivé obce vyznávačov islamu sú v Prahe, Brne, Tepliciach, Karlových Varoch, Liberci a Hradci Královom. Prvá moslimská obec na dnešnom území ČR vznikla roku 1934. K islamu sa tu hlásia najmä ľudia z Blízkeho východu, niektorých častí bývalého ZSSR alebo z Balkánu. Českých konvertitov je podľa odhadu niekoľko stoviek. Webová stránka pražskej moslimskej obce uvádza existenciu 12 islamských modlitební. Za mešity sa označujú dve z nich – v Brne a Prahe. Niekoľko modlitební je zriadených pri vysokých školách alebo v kúpeľoch s početnou moslimskou klientelou. Plány na zriadenie mešít v ďalších mestách (napr. v Tepliciach či Hradci Královom) sa neuskutočnili pre odpor verejnosti. Časť českej spoločnosti nie je moslimom priaznivo naklonená, existuje i množstvo protiislamských iniciatív. Polícia minulý rok preverovala trestné oznámenie od Občianskeho združenia ateistov ČR, ktoré upozornilo na to, že Alrawi roku 2010 v brnianskej mešite prekladal kázeň saudskoarabského duchovného. V nej napríklad uviedol, že mladých ľudí treba vychovávať k nenávisti ku všetkému, čo ide proti viere v Alaha. Polícia ale nakoniec prípad odložila, pretože trestný čin sa nestal. (krátené)