Nemecké Ministerstvo vnútra usporiadalo v Hamburgu trojhodinový seminár o scientológii Toto je scientológia! Správy z USA. Na rozdiel od USA, kde je Scientologická cirkev (SC) uznaná ako náboženstvo, sa v Nemecku považuje za hrozbu pre demokraciu. Zaraďujú ju tam medzi islamských extrémistov a rasistických skinheadov.

Program zorganizovala Ursula Cabertová, vedúca pracovnej skupiny zaoberajúcej sa SC pri Krajinskom ministerstve vnútra v Hamburgu. Na akcii sa zúčastnili prominentní americkí kritici SC, ako hollywoodsky herec Jason Beghe (z SC odišiel po 14 rokoch), Marc Headley (odišiel už dávnejšie, bol blízkym spolupracovníkom vodcu tohto kultu Davida Miscaviga), David Brennan (bývalý vysoko postavený člen majúci osobné skúsenosti s fungovaním náboženskej fasády SC) a Graham Berry (hrdinský obhajca, ktorý bojoval s kultom vyše 20 rokov). Na podujatí boli prítomní i viacerí členovia hnutia Anonymous (vystupujúci v maskách kvôli utajeniu totožnosti), ako aj štátni predstavitelia z mnohých európskych krajín, novinári a zástupca amerického konzulátu v Hamburgu.

Hlavné centrály SC v Hollywoode a Clearwater vyslali delegáciu neslávne známych právnikov (K. Moxon) a odborníkov na prácu s verejnosťou. Marc Headley povedal, že po celej Európe prebieha vyšetrovanie SC. Všetci rečníci z USA dostali na amerických letiskách očierňujúce letáky odsudzujúce scientologických kritikov. SC najala v USA súkromných detektívov, aby ich sledovali počas cesty na konferenciu a v Hamburgu. Zmobilizovaní scientológovia z celej Európy protestovali na povolenom zhromaždení pred budovou, no priebeh seminára sa im nepodarilo narušiť. Okoloidúcim rozdávali letáky zostavené z mixu informácií a dezinformácií.

Pani Cabertová pozvala zástupcu SC prezentovať ich názor, nikto však neprišiel. Nepovolaných do sály nevpustili, lebo pri vstupe na akciu boli všetci hostia preverení, a tak sa na nej ocitli len tí, ktorí mali o ňu skutočný záujem. Všetci rečníci sa podelili s publikom o informácie na základe vlastnej skúsenosti. Preto boli hodnoverné a pomohli ľuďom odlíšiť fakty od fikcie. Nemali žiadny motív zveličovať, klamať ani útočiť na náboženstvo. Účastníci sa dozvedeli, čo scientológia naozaj je a ako a či vôbec je v súlade s nemeckou demokraciou.