BRNO – Aktivistom sa podarilo narušiť kontroverznú inscenáciu Naše násilie a vaše násilie v Divadle Husa na provázku v Brne. Predstavenie, ktoré sa uvádzalo v rámci festivalu Divadelný svet, vrcholí scénou, keď herec s tŕňovou korunou na hlave zostupuje z kríža z ropných barelov a polonahý si líha na ženu položenú na bruchu, čo vopred vyvolalo nesúhlasné reakcie Katolíckej cirkvi, politikov i ďalších ľudí.

Zhruba 25 členov hnutia Slušní ľudia, ktorí si kúpili na inscenáciu vstupenku, vystúpili na javisko už po začiatku hry. Aktivisti robili hluk a pískali na píšťalky. Naopak ostatní diváci začali hercom tlieskať a skandovali: „Slušní ľudia, domov!" Keď aktivisti blokovali scénu, niektorí ľudia začali tancovať, iní sa s nimi pokúšali hovoriť. Vznikali i hádky priamo v hľadisku, čo znamená kresťanská viera a ako by sa mal správny kresťan správať tvárou v tvár radikálnemu umeniu, prípadne len o tom, ako zachovať bontón v divadle. Pred 20. hodinou dorazil do divadla policajný antikonfliktný tím a aktivisti po dohode odišli. „Na to javisko sme sa dostali asi až po desiatich minútach, lebo sme chceli vydržať, chceli sme sa pozrieť, o čom tá hra je. Od desiatej minúty to bol mišmaš, perverznosti, takže sme vystúpili na to javisko," povedal šéf hnutia Zdeněk Pernica.

Po odchode Slušných ľudí ostali v hľadisku kresťanskí aktivisti, ktorí sa najprv pri nahých scénach nahlas modlili a pri citovanej scéne znásilnenia začali v hľadisku pískať a skandovať: „Neurážajte Krista Pána!" Bezpečnostná služba asi 15 osôb vyviedla. „Musíme sa naučiť bojovať za našu vieru a nášho Boha, lebo ak ho niekto takýmto spôsobom uráža a keď niekto ukazuje, že náš Boh niekoho znásilňuje, tak je to blasfémia najvyššieho rangu," povedala za aktivistov Iva Syptáková. Už popoludní na námestí pôsobilo asi 200 demonštrantov.