ABÚ ZABÍ – Pri príležitosti zasadnutia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov v New Yorku boli tento týždeň zverejnené plány na výstavbu komplexu budov troch „abrahámovských" náboženstiev. Synagóga, kostol a mešita by mali stáť pohromade v Abú Zabí, druhom najväčšom meste Spojených arabských emirátov (SAR). Na rozdiel od svojho mocnejšieho suseda, Saudskej Arábie, SAR dovoľuje praktizovať svoje náboženstvo aj nemoslimom. Podľa odhadov tu žije komunita Židov v počte asi tritisíc ľudí a niekoľko stotisíc kresťanov (najmä katolíkov). Počet kresťanov (podľa niektorých odhadov už teraz vyše milióna) sa bude v dôsledku migrácie zrejme ďalej zvyšovať. V SAR im doteraz slúžia len asi tri desiatky kostolov.

Projekt Domu abrahámovskej rodiny (Abrahamic Family House) sa považuje za dôsledok návštevy pápeža Františka v Spojených arabských emirátoch vo februári tohto roka. V súlade s pápežom na ňom pracuje tiež Miguel Ángel Ayuso Guixot, španielsky biskup a predseda Pápežskej rady pre medzináboženský dialóg. Okrem troch budov slúžiacich na bohoslužbu príslušníkom jednotlivých monoteistických náboženstiev by mala v komplexe stáť i budova vzdelávacieho centra.

Projekt v New Yorku predstavila medzináboženská iniciatíva Ľudské bratstvo pre svetový mier a spolužitie (Human Fraternity for World Peace and Living Together). Iniciatíva deklaruje, že jej nejde len o rozhovory medzi náboženskými predstaviteľmi, ale o skutočné praktické kroky vedúce k tolerancii a porozumeniu. Plánovaný dom by sa preto nemal stať múzeom ani atrakciou pre turistov, ale lokalitou, v ktorej bude „abrahámovská rodina" v SAR skutočne nábožensky žiť. Iniciatíva plánuje, že komplex bude otvorený v roku 2022.

Pri premýšľaní o tejto iniciatíve si nie je možné nespomenúť na podobný projekt, ktorý sa uskutočňuje v Berlíne. Ide o budovu s názvom Dom Jediného (House of One), ktorá bude vo svojich oddelených častiach slúžiť ako synagóga, kostol aj mešita. O jeho výstavbe sa hovorí už od roku 2014, ale až na apríl budúceho roka sa plánuje slávnostný výkop. Možno je tento pomalší rozbeh spôsobený tým, že na rozdiel od iniciatívy pre Abú Zabí pochádza iniciatíva v Berlíne „zdola", od miestnych praktizujúcich a ich predstaviteľov. Splnenie ich cieľov by mohlo byť o to cennejšie.