RIO DE JANEIRO – Brazílskej polícii sa podarilo identifikovať jedného z páchateľov nedávneho útoku na sídlo brazílskej filmovej spoločnosti, ktorá si pohnevala radikálnych kresťanov parodickým filmom o Ježišovi Kristovi.

Ako polícia v utorok informovala, uskutočnila raziu v bydlisku jedného z páchateľov, pravdepodobne vodcu celej skupiny, a zhabala mu zbrane, muníciu, peniaze aj počítač. Jeho samého však nenašla, muž je aj naďalej na úteku. K útoku skupiny kresťanských extrémistov na brazílsku filmovú spoločnosť došlo minulý týždeň na Štedrý večer. Následne sa vo štvrtok objavilo na internete video, v ktorom sa k zodpovednosti za útok prihlásila organizácia Veliteľstvo ľudového národného povstania. Na videu vidno troch zamaskovaných mužov, z ktorých jeden číta vyhlásenie a má zmodulovaný hlas. Následne vidno zábery samého útoku, počas ktorého členovia skupiny hádžu na budovu v Rio de Janeiro zápalné fľaše, neslávne známe tiež ako Molotovove koktaily. Pri útoku našťastie nebol nikto zranený, menší požiar zakrátko uhasili policajti.

Hnev kresťanských extrémistov vyvolal krátky film s názvom Prvé pokušenie Krista (A Primeira Tentação de Cristo) v réžii Rodriga Van Der Puta, ktorý natočila známa brazílska humoristická skupina Porta dos Fundos pre brazílsky Netflix. Film sa pohráva s myšlienkou, že Ježiš Kristus bol gay. Podľa jeho kritikov to však vôbec nie je vtipné a naopak, ide o vážne rúhanie. Brazílski strážcovia mravnosti zorganizovali dokonca petíciu za zákaz tohto filmu, pod ktorou sú už vyše dva milióny podpisov. „Krajina tieto nenávistné útoky prežije a nakoniec zvíťazí láska a sloboda vyjadrovania," komentovala situáciu humoristická skupina Porta dos Fundos.