MOSKVA – Súd v meste Pskov na západe Ruska poslal na 6,5 roka za mreže člena Náboženskej spoločnosti Jehovovi svedkovia. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na obhajcu. Rozsudok vynesený nad 61-ročným Gennadijom Špakovským predstavuje doteraz najtvrdší trest od roku 2017, keď najvyšší súd túto náboženskú spoločnosť v Rusku zakázal ako extrémistickú organizáciu a nariadil jej rozpustenie. Špakovskij sa chce proti rozsudku odvolať.

Jehovovi svedkovia, ktorí majú svoje ústredie v Spojených štátoch, sú už roky pod tlakom v krajine, kde sa dominantná pravoslávna cirkev teší priazni prezidenta Vladimíra Putina. Pravoslávni duchovní označujú jehovistov za nebezpečnú zahraničnú sektu rozvracajúcu štátne inštitúcie a tradičné hodnoty. Jehovisti tieto obvinenia odmietajú, poznamenala agentúra Reuters. Jehovovi svedkovia uvádzajú, že tri desiatky ich spoluveriacich sú teraz v Rusku vo väzení či vo väzbe a viac ako tri stovky ďalších čelí trestnému stíhaniu. Kremeľ opakovane používa nejasne formulované zákony proti extrémizmu na zdôvodnenie zásahov nielen voči opozičným aktivistom, ale práve tiež voči náboženským menšinám. „Rusko dnes svojvoľne uväznilo ďalšieho pokojného veriaceho, bez ohľadu na vlastnú ústavu a medzinárodné normy na ochranu ľudských práv," uviedol hovorca náboženskej spoločnosti Jarrod Lopes. Rozsudok mestského súdu v Pskove je podľa neho v rozpore s výzvami pracovnej skupiny OSN pre svojvoľné väznenie a ďalších medzinárodných predstaviteľov, aby Rusko prestalo zatýkať, stíhať a väzniť jehovistov za to, že pokojne vyznávajú svoju vieru.

Jehovisti sú známi svojou misiou od dverí k dverám, ale aj odmietaním služby v armáde a krvných transfúzií, pripomenula agentúra. V Rusku sa k nim hlási asi 170-tisíc veriacich, po celom svete je ich okolo 8 miliónov. V Česku sa k nim pri sčítaní ľudu v roku 2011 prihlásilo 13-tisíc osôb.