RUSKO – Agenti ruskej tajnej služby FSB a policajti tento týždeň v hlbinách Sibíri zatkli 59-ročného Sergeja Toropa, známeho aj ako Vissarion. Pod týmto menom viedol až štyri tisícky nasledovníkov, ktorí ho považujú za reinkarnáciu Ježiša. Spolu s Toropom zatkli ozbrojené zložky aj dvoch jeho blízkych spolupracovníkov - Vadima Redkina, ktorý bol ešte v čase Sovietskeho zväzu bubeníkom chlapčenskej hudobnej skupiny, a Vladimíra Vedernikova, píše britský denník The Guardian. Úrady ich obvinili z toho, že profitovali zo svojich náboženských aktivít, lákali z ľudí peniaze a súčasne svojich spoluveriacich psychicky týrali. Ruský server The Moscow Times dopĺňa, že vyšetrovatelia mužov vypočúvali už vo februári pre možný podvod spojený s posielaním detí do škôl. Čo sa po ich zatknutí stane s tisíckami príslušníkov cirkvi, nie je zatiaľ zrejmé.

Vodca sekty Sergej Torop až do pádu Sovietskeho zväzu viedol bežný život. V osemnástich rokoch nastúpil na povinnú dvojročnú vojenskú službu a z nej zamieril na dva roky do Mongolska, kde pracoval na stavbách. Tri roky potom ešte robil v továrni na Sibíri, kým sa z neho stal dopravný policajt. Roku 1989 ho z tejto práce prepustili. Potom prišlo jeho „prebudenie". Torop založil Cirkev Posledného zákona, do ktorej sa postupne pridávali ľudia nielen z Ruska, ale aj z celej Európy či Austrálie. Spoločne žijú v odľahlom mieste na Sibíri v Krasnojarskom kraji.

S Toropom v roku 2002 hovoril reportér britského denníka The Guardian. Jeho sekta kombinuje praktiky z viacerých náboženstiev, napríklad z budhizmu alebo taoizmu. Veľký vplyv majú aj prírodné prvky. Toropovi nasledovníci preto napríklad nosia strohé oblečenie, modlia sa pri zvuku zvona, dodržiavajú rôzne náboženské obrady, nesmú v komunite používať peniaze a povinne sa vegánsky stravujú, lebo kult zvieratá vôbec nechová. Ľudia tam nesmú fajčiť, piť ani nadávať. Cirkev má tiež vlastný kalendár, ktorý sa začína rokom, keď sa Torop narodil. V kalendári chýbajú Vianoce, nasledovníci však oslavujú ročne dva veľké sviatky: 14. januára majú hostinu pri príležitosti narodenín svojho zakladateľa, avšak najväčší sviatok pripadá na 18. augusta, keď údajne „Ježiš zo Sibíri" prvýkrát predstúpil pred ľud s kázňou. „Všetko je tu zakázané. Nemáme dovolené robiť nič, len sa zamilovať," opísala pred rokmi britskému denníku pravidlá komunity vtedy 28-ročná matka troch detí, ktorá v sekte žila od svojich osemnástich rokov. Medzi členmi sú muzikanti, herci, učitelia, lekári alebo aj bývalý armádny dôstojník či popredný činiteľ bieloruskej štátnej železničnej spoločnosti. Tí často zanechali celý svoj život i rodinu a pridali sa k Toropovi.

Britský denník zároveň upozorňuje ešte na inú verziu Toropovho príbehu o „prebudení". Najprv sa vraj za Ježiša neoznačoval a vyhlasoval, že Ježiš len pozoruje Zem z obežnej dráhy a že Rusku vládne Panna Mária. Neskôr verziu zmenil a vyhlásil sa za jeho reinkarnáciu. „Je to veľmi komplikované. Ale aby som to zjednodušil, áno, som Ježiš Kristus," vysvetľoval pred rokmi reportérovi. „Nie som Boh. Je chyba pozerať sa na Ježiša ako na Boha. Ale som živé slovo Boha Otca. Čokoľvek chce Boh povedať, povie skrze mňa," dodával.