Zákazom poskytovania údajov z farských matrík pre mormónov chce Rímskokatolícka cirkev zabrániť Cirkvi Ježiša Krista Svätých neskorších dní (CJKSND) zástupne krstiť katolíckych predkov. Podľa Catholic News Service (CNS) vatikánska kongregácia pre duchovenstvo nariadila listom z 5. apríla všetkým katolíckym biskupom neposkytovať CJKSND mikrofilmy a digitalizované informácie obsahujúce údaje z farských matrík.

Krstenie mŕtvych je jednou z nebiblických praktík CJKSND, ktorá sa teologicky považuje za kresťanskú sektu. Hlavným princípom doktríny tejto cirkvi je posmrtný krst, ktorý sa vykonáva zástupnou formou pre všetkých, čo zomreli bez krstu udeleného ich cirkvou. Chcú im tak dať príležitosť prijať vieru v posmrtnom živote. Krst za mŕtvych praktizuje CJKSND vo svojich chrámoch po celom svete. Ak jej to dovolia, zhromažďuje informácie o zosnulých ľuďoch súvisiace s ich narodením, smrťou, krstom, manželstvom z archívov a matrík cirkví a denominácií.

Ako uvádza CNS, Vatikán v liste považuje krst CJKSND za mŕtvych za nesprávny a nariaďuje každému katolíckemu diecéznemu biskupovi, aby na takýchto mylných praktikách nespolupracoval. Hovorca CJKSND Scott Trotter povedal, že vatikánsky list nevidel, a preto by bolo predčasné sa k nemu vyjadrovať. Vedúci predstavitelia jeho cirkvi ho dnes dostanú a vyhodnotia.

Mons. J. Terrence Fitzgerald uviedol, že diecéza v Utahu sprístupňuje záznamy o krste len na to oprávneným osobám. Mormónsky genealóg R. Bangerter namieta, že tu ide o ďalšie obmedzenie voľného prístupu k informáciám. Podľa neho CJKSND vedie v Knižnici rodinnej histórie politiku otvorených dverí.

Krst za mŕtvych sa dostal do ostrej paľby kritikov od židovských skupín, ktoré hovoria, že mená židovských obetí holokaustu sú stále v obrovskej genealogickej databáze cirkvou nepokrstených, a to aj potom, čo sa obe strany v roku 1995 dohodli, že CJKSND nebude zástupne krstiť židovské obete holokaustu.