Čo všetko sa skrýva za manipulatívnymi praktikami vodcu sekty Šrí Činmoj Centrum? Zo zvedavosti som siahol po románe Dušana Štrausa So slonom na pleciach. Mne sa sekty protivia, vyhýbam sa čo i len čítaniu o nich, avšak táto kniha ma prekvapila. Ukazuje, ako sa z obyčajného učiteľa, manžela a otca môže stať v priebehu pár mesiacov člen sekty, náboženský fanatik, ktorý na druhej strane zanedbáva výchovu svojho syna, ničí si manželský život, až napokon požiada o rozvod, pretože načisto podľahol vplyvu svojho vodcu. Veď predsa „ak guru niečo chce, musí existovať riešenie".

Autor Dušan Štraus ponúka čitateľom vlastný príbeh človeka, ktorý v Šrí Činmojovej komunite prijal duchovné meno Džapaka. Poskytuje pohľad za zatvorené dvere života v sekte, do ktorej Dušan vstúpil ako tridsiatnik a zotrval v nej vyše dvadsať rokov. Chcel nájsť vnútorný pokoj, viesť zdravší životný štýl, ponoriť sa do meditácie, avšak napokon sa odcudzil rodine aj priateľom. Bol síce lídrom slovenského Centra Šrí Činmoja, no nenápadné deštruktívne praktiky sekty postupne rozožierali jeho vnútro. V autentickom príbehu bývalý líder sekty opisuje, ako ľahko môže človek podľahnúť manipulácii a aké ťažké je vymaniť sa z nej. Áno, existuje aj pozitívne manipulatívne správanie, ktoré nás môže motivovať, naštartovať, inšpirovať, avšak neraz nás manipulácia zrazí na zem a zomelie. A je jedno, či ste chudobný alebo bohatý, či ste človek inteligentný, alebo máte len stredoškolské vzdelanie, podľahnúť môže každý.

Autor, ktorý tu vystupuje pod menom Viktor, postupne odkrýva svoj príbeh od chvíle, ako vstúpil do sekty, dokonca v nej nečakane urobil kariéru a napokon sa dokázal z nej vymaniť, oslobodiť sa, hoci nie každému sa to podarí. S manipulatívnym správaním sa dnes stretávame de facto na každom kroku. Manipulujú s nami politici, médiá, okolie, kolegovia, ba dokonca aj vlastná rodina. Je však dobré zachovať si chladnú hlavu, vedieť odhaliť techniky manipulácie a pozrieť sa z nadhľadu na svoj život a konanie.

Publikácia Dušana Štrausa je taktiež z literárnej stránky dobre napísaná, na čom má najväčšiu zásluhu skúsená lektorka tvorivého písania, agentka a spisovateľka Markéta Dočekalová, ktorej „rukopis" je v tomto diele neprehliadnuteľný.

Knihu So slonom na pleciach si môžete objednať na autorovej webstránke https://dusanstraus.com/sk/uvod.

 

Ukážka z knihy
 
„»Je to s tebou horšie, ako som si myslela. Niekto iný ti diktuje, ako máš žiť. Uvedomuješ si, aký si smiešny? Slanina má zlé vibrácie, dokonca aj ja...« - »Áno, uhádla si!« - »Dobre, nechajme to tak. Som ochotná uveriť, že si momentálne v stave poblúznenia. Ono ťa to časom prejde,« spomenula si na svokrove slová. Vysokoškolsky vzdelaný človek ako Viktor nemohol beznádejne prepadnúť nejakým nezmyslom." (s. 16)


„»Ak Guru niečo chce, musí existovať riešenie,« tvrdil Akhil vo vytržení. »Požiadaj o pomoc vášho prezidenta!«" (s. 128)


„»Nezabudnite, nesmiete vpustiť žiadneho novinára!,« pripomínal Viktor žiakom strážiacim vstup do sály. »Iba hostí s oficiálnou pozvánkou.« - »Prečo?,« nerozumel nováčik košického Centra. - »Bože, to je otázka,« vykukla spoza Viktorovho pleca Alica. Nemohla prepásť možnosť niekoho poučovať. »Novinári nedokážu pochopiť a oceniť poslanie Gurua!«" (s. 226)